Bony Çorap İşçisi Eylemlerini İstanbul'a Taşıyor...

Tekirdağ Çerkezköy'de işten atılan Bony Çorap işçisi Hakan Gürses, işine geri dönme mücadelesini sürdürüyor. Bony Çorap fabrikası ve mağaza önüne yaklaşmama cezası verilen BATİS üyesi Gürses, eylemlerini Bony Çorap ürünlerini satan mağazalar önünde yapmaya devam edecek.

TEKİRDAĞ - Tekirdağ Çerkezköy’de 7 yıldır Bony Çorap'ta çalışmakta olan ve iş yerindeki çalışma koşullarının düzeltilmesi için Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası’na (BATİS) üye olan Hakan Gürses, işyerinde gerçekleşen “İşçi sağlığı ve işçi güvenliği temsilcisi” seçimlerinde işverenin engelleme çabalarına rağmen işçilerin en yüksek oyunu alarak baş temsilci oldu. Gürses'in baş temsilcisi seçilmesini kabul etmek istemeyen Bony Çorap patronu önce baskı uygulamaya çalıştı, ardından da Gürses’i tazminatsız olarak 19 Nisan tarihinde işten çıkarıldı.

 

Gözaltı ve Fabrikaya 100 Metreden Fazla Yaklaşmama Cezası

Çerkezköy'de bulunan fabrika önünde BATİS Trakya Temsilcisi ile birlikte 26 Nisan'da “İşçi Temsilcisi Seçildim İşten Atıldım” diyerek eyleme başlayan Hakan Gürses, Bony Çorap patronunu baskıları ve saldırılarıyla karşılaşmaya başladı.

Tüm baskı ve saldırılara rağmen eylemini sürdüren Hakan Gürses, direnişin 18. gününde Bony Çorap patronunun şikayeti üzerine BATİS Trakya Temsilcisi Fahri Koçan ile birlikte gözaltına alındı. Bony Çorap patronu fabrika önündeki eylemi sonlandırabilmek için bu kez de mahkeme kararıyla “Fabrikaya 100 metreden fazla yaklaşmama kararı aldırdı.

Mağaza Önüne de 50 Metreden Fazla Yaklaşmama Cezası

Fabrika önüne yaklaşmama cezasını BATİS üyeleri ve emek dostlarıyla birlikte yine eylemle protesto eden Hakan Gürses bu kez eylemini Bony Çorap ürünlerini satan mağaza önüne taşıdı. Fakat Bony Çorap patronu ve devlet işbirliği burada da karşısına çıktı. Hakan Gürses'e yine mahkeme kararıyla “Mağazaya 50 metreden fazla yaklaşmama cezası” getirildi.

Bony Çorap'ta 7 yılını geçirmiş olan tekstil işçisi bu hukuksuzluğa da sessiz kalmayarak eylemlerini Bony Çorap ürünlerini satan mağazalar önüne taşıma kararı aldı.

 

Bony Çorap Ürünlerini Satan Mağazalar Eylem Alanı

Bony Çorap ürünlerini satan bütün mağazaların ve işyerlerinin önünü eylem alanına çevireceğini belirten Hakan Gürses, bu kez Çerkezköy civarında Bony Çorap ürünleri satan çeştli mağazalar önünde Bony Çorap'taki sömürüyü ve işten atma saldırısını teşhir eden eylemler gerçekleştirdi.

Hakan Gürses, Bony Çorap'ın devlet yetkilileriyle işbirliğiyle gözaltına alınmalara, Bony Çorap fabrika ve mağazasına yaklaşmama cezalarına rağmen eylemlerini sürdürmeye sesini duyurmaya çalışıyor. Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS) Trakya Temsilciliği de Hakan Gürses'in mücadelesini yükseltebilmek için eylemlerin İstanbul ayağının başlatılacağını duyurdu.

Bony Çorap İşçisi Seni Çağırıyor!

Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası Trakya Temsilciliğinin Bony Çorap'ta yaşanan sömürü ve işçi-sendika düşmanlığına karşı sürdürülen mücadeleyi yükseltmek için eylemlerini sürdüreceğini belirten açıklaması ise şöyle:

Bony Çorap İşçisi Seni Çağırıyor: Hakan Gürses Hepimiz için Direniyor!

7 yıldır çalıştığı iş yerinde yapılan işçi temsilcisi seçiminde en çok oyu alarak seçilen işçi arkadaşımız seçimin hemen ardından işten atılmıştır. Hakan Gürses işçilerin sorunlarını temsilci olarak patronlara ilettiği ve mücadele edeceğini belirttiği için işten atılmıştır. Hepimizi temsil etmektedir

Sendikamız üyesi işçimiz Hakan Gürses’in Bony Çorap patronları tarafından haksız ve tazminatsız olarak işten atılmasının üzerinden 88 gün geçti. İşe geri alınması için yaptığımız direniş Bony patronunun şikayet ve yönlendirmeleriyle Sulh Ceza Mahkemesi tarafından fabrika önünden uzaklaştırılmış, işçi arkadaşımız ve sendikacılarımız tutuklama yaptırımıyla tehdit edilmiş, belediye meydanında açıklama yaptırılmayarak gözaltına alınmış ve direniş vazgeçilmesi için her yol denenmiştir. Hatta içerdeki tüm üyelerimiz de teker teker istifa ettirilmiştir.

En son Bony patronunun üretim yaptığı markaların mağazaları önünden eylemler yaparak sesimizi duyurmaya çalışmamız üzerine Bony Çorap patronu işçinin ailesi aracılığı ile iletişim kurmuş ve taleplerimizi değerlendireceğini belirtmiştir. Ancak verilen teklife cevap dahi vermeden karakola şikayetlerini yenilemişlerdir.

Fabrika önünden engellenen eylemimizi satış mağazasına taşımamız üzerine ise aynı mekanizma devreye girmiştir. Önce patronun avukatlarının işçi düşmanlığı içeren dilekçeleriyle savcılığa şikayet edildik, işçi arkadaşımız ve sendika temsilcisi arkadaşlarımızın ifadesi alındı ve savcının yüzünü dahi görmeden mahkemeye sevk edildik. Aynı mahkeme tarafından bu defa Bony Çorap satış mağazasına 50 metreden fazla yaklaşamayacağımıza dair tedbir kararı verdi.

Bu keyfilik ve hukuk tanımazlık tüm emekçileri etkileyen bir boyuta gelmiştir. KHK’larla ihraç edilmelerle, gerekçesiz tutuklanmalarla, biz işçilerin sorgusuz sualsiz, tazminatsız olarak işten atılmamız arasında bir fark kalmamıştır. Anlaşılan şu ki Bony Çorap patronu özelinde tüm patronlar artık tüm işçileri tazminatsız olarak işten atmayı planlamaktadır ve bunu markalarla, mahkemelerle, idari kurumlarla da iş birliği içinde yapacaktır. Mayıs ayında açtığımız davada duruşma günü Ekim ayına verilmiştir.

Bony Çorap işçisi bayramı işsiz geçirmiştir, ancak Bony patronları 100 milyon adet çorap olan üretim hedeflerini 150 milyon adete çıkarmaktadır. Bu adaletsizliği kabul etmiyoruz ve işçinin emeği verilene kadar, içerde çalışan işçinin iş güvencesi sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğimizi belirtiyoruz.

Bony patronu ve çalıştığı markaların üyemiz işçinin tazminatından, işe iadesinden, iş yerindeki işçi sağlığı sorunlarından ve içerdeki her türlü işçilik haklarından sorumlu olduğunu bilerek, bu andan itibaren mücadelemizi yükselterek direnişimizi İstanbul’a ve Bony Çorap’ta üretilen çorapların satılığı her yere taşıyacağız. Bu ülkenin asgari ücretin bile çok görüldüğü yoksulları ve yok sayılanları olarak her yerin direniş alanı olduğunu ve çadırımızı İstanbul’da Bony Çorap’ta ürettiğimiz ürünlerin satıldığı mağazaların önüne kuracağımızı duyuruyoruz.

Tüm emekçileri direnişe sahip çıkmaya çağırıyoruz. Hakan Gürses hepimiz için direniyor.

Yaşasın İşçi Sağlığı İş Güvenliği Direnişimiz!

Yaşasın Sendikal Mücadelemiz!

 Bony Çorap İşçileri- Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası