Yazdır

2 Temmuz günü Sarıgazi'de Sivas Katliamı yürüyüşü öncesi 6 okurumuzla birlikte gözaltına alınan Berat Öztemel için, polisin işbirliği ve ajanlaştırma teklifi ile ilgili basın açıklaması yapıldı.

İHD İstanbul Şubesi'nde avukatı Seher Dursun ile açıklama yapan Berat Öztemel, o gün yaşananları anlattı.

Umut Polat'ın cenazesinin ardından, akşam saatlerinde yapılacak olan Sivas katliamı yürüyüşü öncesi ajitasyon konuşmaları yapan, gazete satan okurlarımıza polis, önce gbt kontrolü bahanesiyle karakol bahçesinde bekletti, sonra “izinsiz toplu gösteri yürüyüş kanununa muhalafet” suçlaması ile savcılığın talimatını beklediklerini söyledi. 1 saat kadar bekletildikten sonra okurlarımız, “örgüt propagandası yapmak” suçlaması ile karşı karşıya olduklarını öğrendiler.

Okurlarımız yürüyüş bitince serbest bırakılırken, Berat Öztemel Antalya Cumhuriyet Savcılığından hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması ile soruşturma olduğu gerekçesi ile bir gece daha gözaltında kalacağı ve ertesi sabah savcılığa çıkarıldıktan sonra serbest bırakılacağı söylendi. Gece boyu Samandıra Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan okurumuz, sabah avukatına dahi haber verilmeden Anadolu Adliyesi'nde savcılığa çıkarılarak serbest bırakıldı.

Basın açıklamasında gece 03.00 civarında terörle mücadele şubesinden gelen polislerin kendisi ile gece boyu “sohbet” ettiklerini, bunun “sorguya çekilme” olmadığını söylediklerini anlattı. Memleketinden dolayı kendisine “biz yardımcı ol”, “maddi destek sağlarız”, “bizimle işbirliği yap” denildiğini; olumlu yanıt alamadıklarında da evine gireni çıkanı bildiklerini, kimlerle görüştüğünü kimlere gidip geldiğini bildiklerini, gittiği eylemleri söyleyerek tehdit ettiklerini anlattı. Öztemel, Sakaryalı olduğu için bu durumla daha önce karşılaştığını söyleyerek, “vatana hayırlı evlat” olması için baskı yapıldığını anlattı ve bu baskıların devrimcileri yolundan çeviremeyeceğini söyledi.

Avukatı Seher Dursun ise bu durumlarda toplumsal desteğin önemli olduğunu vurgulayarak polislerin bu yalnızlaştırma ve ajanlaştırma çalışmalarının işe yaramayacağını ve suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.