Yazdır

İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Ayrancılar’da bulunan Form Koruyucu Ambalaj Fabrikası'nda patronlarla Türk-İş’e bağlı Selülöz-İş Sendikası arasındaki 3’üncü dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerindeki uyuşmazlıktan dolayı başlayan grev, 13'üncü gününe girdi.

Form Mukavva patronunun düşük ücret dayatması nedeniyle fabrikada üretimi durduran işçiler, haklarını alana kadar grevi sürdürmekte kararlı.

Tartışmaların sürdüğü kıdem tazminatının varlık fonuna devredilmesine de tepkili olan işçiler, fabrikanın duvarlarına, "Açlık Sınırında Değil, İnsanca Yaşayacak Bir Ücret İstiyoruz", 'Taşerona Hayır" ve "Kıdem Tazminatıma Dokunma" pankartları astı.

Fabrikada 13 yıldır köşebent üretiminde operatör olarak çalışan İşyeri Temsilcisi Mehmet Atak grevin ilk günündeki coşku ve kararlılıkla devam ettiğini dile getirerek, hükümetin kıdem tazminatını varlık fonuna devir etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Atak, "Kıdem tazminatı bizlerin ve çocuklarımızın geleceğidir. Kıdem tazminatı fona geçerse biz işçiler olarak bitmiş oluruz. Bu yasa patronlar için çıkarılmıştır. İşçiye karı yok" dedi.

Ağır çalışma koşulları nedeniyle çoğunun bel fıtığı olduğunu söyleyen işçiler, aldıkları asgari ücret civarındaki maaşın piyasaya göre çok düşük olduğunu söylüyor. Hükümetin işçi grevlerini yasaklamasını da kabul etmediklerini söyleyen işçiler, asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu ve ailelerinin bu parayla nasıl geçineceğini soruyor.

Medyanın emekçilerin grevini bilinçli bir şekilde görmediğini söyleyen işçiler, seslerinin duyurulmasını istiyor.