Gezi Ayaklanması'nın 4. yıldönümü nedeniyle Taksim Dayanışması'nin çağrısıyla Gezi Parkı'nda yapılmak istenen anma ve açıklamalara engel olmak için Taksim Meydanı ve Gezi Parkı bariyerlerle kapatıldı.

Gezi Ayaklanması'nın 4. yılı nedeniyle çok sayıda kişi, Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla, Taksim'deki TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube binası önünde bir araya geldi. Binlerce kişi de İstiklal Caddesi'nde toplandı. Taksim Dayanışması "Hayır bitmedi mücadeleye devam" pankartı açtı.

Gezi'de ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu yapıldı.

Eyleme, Gezi Ayaklanması'nda ölümsüzleşen Ethem Sarısülük, Berkin Elvan, Hasan Ferit Gedik, Ahmet Atakan, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz'ın aileleri ile Gezi gazilerinin yanı sıra, aralarında Mücadele Birliği Platformu'nun da bulunduğu devrimci örgütler, siyasi parti temsilcileri, demokratik kitle örgütleri ve milletvekilleri katıldı.

Kitle "Hayır Bitmedi Mücadeleye Devam", "Her Yer Taksim Her Yer Direniş" sloganlarıyla Gezi Parkı'na doğru yürüyüşe geçti.

Gezi'nin yıldönümünde IŞİD'e karşı savaşta ölümsüzleşen Ulaş Bayraktaroğlu ve Gezi'nin kırmızı fularlı kadını Ayşe Deniz Karacagil de anıldı. Binlerce kişi "Gezi'den Rakka'ya Destan olmaya", "Ulaş'tan Deniz'e mücadele sürüyor" sloganlarıyla savaşçıları selamladı. Gezi ve Rojava'da ölümsüzleşenlerin fotoğrafları yanyana taşındı.

Eylemde KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin mücadele simgesi olan, açlık grevini cezaevinde sürdüren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça da sloganlarla selamlandı.

Polis, Fransız Konsolosluğu önünde kitlenin önüne keserek, Gezi Parkı'na yürüyüşü barikat kurarak engelledi ve izin verilmeyeceğini belirtti.

Bunun üzerine burada oturma eylemi yapıldı. Taksim Dayanışması adına burada yapılan konuşmada, "Bu ülkenin sokaklarını, caddelerini, meydanlarını polis ablukası ile kendi yurttaşlarına kapatan iktidarın korkusunu görüyoruz. İktidarın haksızlığını görüyoruz. İktidarın adaletsizliğini görüyoruz. Bugün Gezi süreci boyunca yaşamlarını yitiren gencecik insanları Gezi Parkı'nda, Gezi Meydanı'nda anmak ve onları unutmadığımızı unutmayacağımızı söylemek için buradaydık, ancak gazeteleri kapatan, televizyonları susturan, gazetecileri, aydınları, akademisyenleri susturmaya çalışan iktidar gördüğünüz gibi bu ülkenin yurttaşlarına, yani bizlere meydanları yasaklamaya çalışıyor. Bu durumu protesto etmek için basın açıklaması yapmayacağız" denildi.

Gezi Ayaklanması'nda ölümsüzleşenleri anmak isteyenlerin duygularını ifade etmek üzere söz Mücella Yapıcı'ya bırakıldı.

Mücella Yapıcı, "Dünyaya örnek olan, umut veren, muktedirlerin ise hayalet gibi korktukları Gezi direnişi bugün 4 yaşında. Muktedirler hala Gezi ruhundan korkuyor, dillerinden düşürmüyorlar. Korkmakta haklılar. Gördüler ki biz bir araya geldiğimizde karanlığa dur diyebiliyoruz.

Gördükler ki, plastik mermiler, biber gazları, gözaltılar, tutuklamalar hiçbirimizi korkutamıyor. Gördüler ki, biz asla yılmıyoruz ve bir araya geldiğimizde, omuz omuza verdiğimizde düşlediğimiz o güzel hayatı kurabiliyoruz. Bizler, geleceğimiz için, çocuklarımız ve ülkemiz için tüm farklılıklarımız ve renklerimizle direniyoruz" dedi.

4 yıldır etrafı daha fazla saran karanlığın farkında olunduğunu ifade eden Yapıcı, bu nedenle Gezi Parkı'na gidilmesine izin verilmediğini söyledi. Karanlığa, haksızlığa Hayır demek için mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Yapıcı, OHAL sürecindeki hukuksuzluklara, baskılara değindi.

"Biz bu bu keyfiliği Gezi sürecinden çok iyi biliyoruz" diyen Yapıcı, iktidar sahiplerinden güç alanların insanların yaşamlarını çaldığını söyledi. Yapıcı sözlerine şöyle devam etti:

"Onlarca insamımızın gözlerini kaybetmesinin, binlercesinin yaralanmasının, faillerinin ve azmettirenlerin cezasız bırakılmasının böylesi bir kuralsızlıktan beslendiğine şahit olduk. Ethem Sarısülük'ü, Medeni Yıldırım'ı hedef alarak vuran jandarma ve polis kurşunları, Ali İsmail'e atılan ölümcül tekmeler, Ahmet Atakan'a, Berkin Elvan'a atılan biber gazı fişekleri, Hasan Ferit Gedik'i vuran mafya bozuntusu, Mehmet Ayvalıtaş'ı bizden alan pervasızlık bu hukuksuzluktan güç alıyor."

"İnsanların açlıkla, ölümle, hapisle sınandığını bu günlerde kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz diyoruz" Yapıcı'nın bu sözleri Gezi'nin sloganlarıyla karşılandı.

Mücella Yapıcı'nın konuşmasının ardından Gezi Ayaklanması'nda ölümsüzleşenlerin isimleri tek tek sayılarak saygı duruşu yapıldı. Mehmet Ayvalıtaş'ın yarın görülecek duruşmasına da katılım çağrısı yapıldı.

"Her Yer Taksim Her Yer Direniş", "Nuriye Semih Yalnız Değildir", "Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz", "Umudun Çocuğu Berkin Elvan" sloganlarıyla anma sonlandırılırken, aileler çocuklarını anmak için Gezi Parkı'na geçti. Polis kitlenin ve basının geçişine izin vermedi.