“Taleplerimiz Karşılanıncaya Kadar Grev”

 

İzmir Torbalı Ayrancılar’da bulunan Form Koruyucu Ambalaj ile Türk-İş’e bağlı Selülöz-İş Sendikası arasındaki 3’üncü dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki anlaşma sağlanamaması üzerine 24 Mayıs'ta grev başladı.

27 Mayıs günü fabrika bahçesinde yapılan eylemde konuşan Selüloz-İş Genel Başkanı Ergin Alşan, "Fabrikada ortalama maaşlar 1500 lira. Biz 450'şer lira zam istiyoruz. İşverenler 175 liraya kadar çıktı. Ayrıca fazla mesaide yüzde 60 veriliyor. Yüzde yüz talebimiz var. İkramiye olarak da 120 gün talep ediyoruz ancak işveren bu taleplerimize yanıt vermiyor. Biz de bu yüzden greve çıktık. Grev her zaman son tercih ancak ara bir türlü bulunamadı. Fabrikada çalışan 43 işçimizin 40'ı bu sabah itibari ile greve çıktı. 3 işçimiz de yasal zorunluluk nedeniyle fabrikada. Üretim tamamen durmuş durumda” dedi. Alşan, grevi kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti.

Yılbaşından bu yana sürmekte olan görüşmelerde Form Koruyucu Ambalaj patronunun anlaşmaya yanaşmaması ve görüşmeleri sonlandırması üzerine grevden başka seçenekleri kalmadığnı ifade eden Selüloz-İş Senikası yönetcilerinden Aykut Günel, Toplu iş sözleşmesi görüşmeleinde yaklaşık 50 maddade anlaşma sağlandığını fakat ücret, fazla mesai ve ikramiye oranlarında anlaşmaya varılamadığını ve bu maddelerin de temel maddeler olduğunu vurgulayarak, bu maddelerde anlaşmaya varılamaması üzerine greve çıkıldığını belirtti.

Hükümetin “milli güvenliği tehdit” gerekçesiyle yasaklamasını kabul etmediklerini belirten Günel, sadece 2017 yılında 4 grevin ertelendiğine dikkat çekerek, emekçilerin haklarının her gün daha da geriye gittiğini, işçi ve emekçilerin haklarını aramalarının milli güvenliği tehdit eden bir yanının bulunmadığını söyledi. Grevlerin ne milli güvenliği ne de başka bir şeyi tehdit amacıyla değil, işçilerin insanca yaşam haklarıın elde edebilmek için yapıldığını vurgulayarak, grevin işçilerin talepleri kabul edilinceye kadar sürdürmekte kararlı olduklarını ve tüm demokratik kitle örgütlerinin de desteğini beklediklerini ifade etti.

İşçilerin ortalama 1500 lira maaş aldıklarını hatırlatan Selüloz-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Mehmet Ali Atak ise bu parala insanlı şartlarda yaşamalarının mümkün olamayacağını, çalışma koşullarının çok ağır olduğunu ve bir çok işçinin başta bel fıtığı olmak üzere bir çok rahatsızlığının bulunduğnu da vurgulayarak, talepleri karşılanıncaya kadar da grevi sürdürme kararlılığında olduklarını belirtti.

Form Koruyucu Ambalaj işçilerinin karşılanmasını istedikleri talepleri şöyle:

* İşyerindeki ücretler arasındaki uçurumunun ortadan kaldırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi.

* Ücret ortalamasının bin 500 TL civarında olduğu fabrikada, sendika ve işçilere 450’şer lira seyyanen zam yapılması.

* Fazla mesailerin yüzde yüz artırılması.

* 35 gün olan ikramiye hakkı 120 gün olarak değiştirilmesi.