Yazdır

 

Çayırova Cam Elyaf

Kristal-İş Sendikası'nın Şişecam'a bağlı bazı cam sanayi işyerlerinde aldığı grev kararı milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden iki ay süreyle ertelendi. Çayırova'da kurulu bulunan Cam Elyaf’ta işçiler grevi yasaklanmasını protesto etmek için 25 Mayıs günü işyerini terk etmezken birçok sendika ve DKÖ yöneticisi de cam işçilerine destek vermeye geldi.

Bursa Anadolu Cam

Bursa Yenişehir Anadolu Cam fabrikası işçileri de 25 Mayıs günü fabrika içerisinde yürüyüş yaparak grevlerinin yasaklanmasını protesto etti.

“Direne Direne Kazanacağız”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek” sloganlarıyla yürüyen işçiler, “Patron ve hükümet işbirliği yapıyor, OHAL’e dayanarak haklarımızı gasp ediyorlar. Eylemlerimiz sertleşecek. Kazanana kadar direneceğiz” dedi.

 

Eskişehir Şişecam

Eskişehir'de Türk-İş'e bağlı Kristal-İş'te Sendikası'nda örgütlü Şişecam işçileri, 24 Mayıs'ta başlayacak olan grevlerinin mahkeme kararıyla ertelenmesini protesto etti.

25 Mayıs günü Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Paşabahçe Cam Fabrikası önünde toplanan yüzlerce işçi "İş Ekmek Yoksa Barış Da Yok", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak", "Grev Hakkı Engellenemez", "Yaşasın Sınıf Mücadelemiz" sloganlarını attı.

Fabrikanın bulunduğu yol güzergahından geçen araçlar da korna çalarak işçileri selamladı ve eyleme destek verdi.

Türk-İş'e bağlı Belediye-İş, Şeker-İş'e bağlı işçiler de cam işçilerinin eylemine katıldı.

Bir süre kaldırımda alkışlar ve sloganlarıyla bekleyen işçiler, daha sonra yola çıkarak yarım saat süreyle yolu trafiğe kapattı.

Eylemde konuşan Türk-İş Eskişehir Temsilcisi Necat Kılıç, demokrasiyle yürütülen hiçbir ülkede grev yasaklamasının makul karşılanmayacağını ifade ederek "Bu grevin yasaklanma gerekçesi hiç kimseye inandırıcı gelmiyor. Geçmişte bir ideolojik amaçları vardı ona doğru gidiyorlar sanırız. Bu grevin ertelenmesinde hiçbir yasal hukuki yan göremiyoruz" dedi.

Bir bekâr işçinin geçim maliyetinin bin 910 TL olduğunu da dikkat çeken Kılıç, "Burada çalışan insanların ücret ortalamaları ise 2 bin lira. Ben aile bakanına sormak istiyorum. Bu insanların çoluğu çocuğu, sorumlu olduğu kimse yok mu" diye sordu.

"Adaletsiz yerde asayiş olmaz" diyen Kılıç, "Türkiye'nin ilk 5 kazanan fabrikası arasında olan bir müessesede ücret ortalaması 2 bin TL. Bu Paşabahçe'yi kuranlara, yönetenlere ayıp. İnsanlık onuruna ayıp. Bu şartlarda grev ne kadar ertelenirse ertelensin mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Kristal-İş Eskişehir Şube Başkanı Erdal Akyazı, hükümetin yanı sıra Şişecam patronuna da seslendi, “Cam işçisi hep bahsettiğiniz o ailenin bir parçası değilmiş, öyle mi? Cam emekçilerinin hakkını yiyeceksiniz, öyle mi? Hakkını vermediğiniz cam işçisinin huzur ve barış içinde üretim yapmasını bekleyeceksiniz, öyle mi? Mücadele bitmeyecek, cam işçisi pes etmeyecek” diye konuştu.

Açıklamanın ardından fabrikanın içine giren işçiler, idari binanın önüne yürüyerek burada gece vardiyasından çıkan diğer işçilerle birlikte oturma eylemi başlattı.