Yazdır

İstanbul'da uyuşturucu satıcılarına karşı yapılan protesto yürüyüşünde öldürülen Hasan Ferit Gedik davası Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı; duruşmada 4 senenin ardından karar çıktı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında Kartal Adliyesi’nde yapılan duruşmada kapalılık kararı kaldırılarak açık yargılama yapıldı. Ancak polis "salon dolu" iddiasıyla izleyicileri içeriye almadı.

Yaklaşık 7 saat süren 36. celseye 5'i tutuklu 15 sanık katıldı. Yargılanan faşist sürüsü suç işlemediklerini söyleyerek beraatlerini istedi, sonra suçu birbirlerine attı. 35 sanıklı davada Şahin Eren, Hakan Taşhan ve Doğukan Çep, Hasan Ferit Gedik'i "kasten öldürme" suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı, sonra ceza 25'er yıla indirdi. İddianamede örgüt lideri olarak Mesut Turhan yöneticisi olarak da Zafer Turhan ile Yakup Dalkılıç yer alırken, heyet buna dair yeterli delil bulunamadığından beraatlarına karar verdi.

Sanıkların "suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye olmak", "silahla yaralama", "suç delillerini gizleme", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "yağma", "ruhsatsız silah taşımak" gibi suçlardan çeşitli oranlarda hapis cezalarına çarptırıldığı davada mahkeme, Mert Kazan, Ferhat Keleş ve Zafer Turhan'ın tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak tahliyesine karar verdi.

Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Meray, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, "Bizim davamızdan adalet çıktı. Diğer adalet arayan annelerin darısı başına" dedi.

Avukat Ezgi Çakır da Hasan Ferit Gedik davasında ağırlaştırılmış müebbet cezalarının 25 yıla indirilmesini eleştirdi, ceza indirimini bir üst mahkemeye taşıyacaklarını belirtti.