Yazdır

İstanbul’da rant ve talanın yeni hedefinde Maçka Parkı var. Şehrin göbeğinde, Taksim ile Şişli’nin ortasında Boğazı gören bir yeşil alan…

Uzun süredir yürütülen İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Dolmabahçe-Levazım-Armutlu-Ayazağa tünelleri projesi, daha önce Şişli Belediyesi’nin mahkemeye başvurusu nedeniyle durdurulmuş, olan değiştirilmişti. 1 yıl aradan sonra, 12 Şubat günü Maçka Parkı’nda tünel inşaatı yeniden başladı… Tünelin Dolmabahçe çıkışının, bağlantı ve ring yoluyla parkı tehdit etmesinin yanı sıra, inşaat da Maçka Parkı'nın doğal dokusunu, flora ve faunasını tehdit ediyor.

İnşaatın başladığı haberini duyan Maçka Parkı Hepimizin Platformu bir açıklama yayımladı, "İBB bölgeyi üst geçitlerle, tünel giriş çıkış yollarıyla, katlı geçişlerle nasıl bir beton-yol kaosuna çevireceğini gerçek dışı görsellerle saklamaya çalışıyor. Dolmabahçe civarındaki yollara bağlanan tüm bağlantı yolları, parkı hançerleyerek geçecek. Tünel projesinin Maçka Parkı’na ve bölgeye vereceği zarar açıktır. Halka sormadan, dava süreci devam etmesine rağmen başlatılan çalışmalar hukuksuzdur" dedi. 13 Şubat akşamı için tüm İstanbullular Maçka Parkı’na çağrılırken, inşaat toma ve çevik kuvvet polisleri eşliğinde gerçekleşiyor.

Çağrı üzerine 13 Şubat akşamı İBB tarafından çevrilen inşat alanı önünde Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi öncülüğünde toplanan çok sayıda kişi projeyi protesto etti. Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, “Maçka Parkı’nda tünel istemiyoruz” pankartı ve “Maçka Parkı’na dokunma”, “İBB elini Maçka’dan çek”, “Parklar şantiye alanı değildir” dövizleri açıldı.

İnisiyatif adına yapılan basın açıklamasında parkın Dolmabahçe-Levazım-Armutlu-Ayazağa tünellerinin Dolmabahçe çıkışı nedeniyle tehdit altında olduğu söylendi.

Proje konusunda hazırladığı tanıtım broşürüyle, toplam 199 ağacı taşıyacağını, bölgenin eskisinden daha yeşil olacağını, parkın etkilenmeyeceğini iddia eden İBB’nin yalan söylediği vurgulanan açıklamada, İBB’nin bölgeyi üst geçişlerle, tünel giriş çıkışlarla, katlı geçişlerle nasıl bir beton-yol kaosuna çevireceğini gerçek dışı görsellerle gizlemeye çalıştığı anlatıldı.

Maçka Parkı’nın savunucuları olarak projenin askıya alınması için binlerce itiraz dilekçesi verdiklerini hatırlatılan açıklamada, mahkemenin planın sadece küçük bir bölümünü değiştirerek açılan davaların boşa düşürüldüğü söylendi.

Açıklamada tünel projesi yapıldığı taktirde meydana gelecek doğa tahribatı şöyle açıklandı: “Parkların altına karayolu tüneli yapılamaz. Yapıldığı taktirde parktan ne kadar az alan gittiği söylenirse söylensin; yukarı çıkacak egzoz dumanları parkın temiz havasını öldürecektir ve dolayısıyla park işlevini yitirecektir. Yeşil alanların, parkların altları oyulup, betonlaştırdıkça yağmur suları toprakla buluşamayacaktır. Bu olmayınca da yağan en hafif yağmurda bile afet manzaraları bu şehrin normali olacaktır. Depremini bekleyen bir şehrin altının oyulmasının yaratacağı güvenlik riskinin yanı sıra afet toplama alanını güvenli olmaktan çıkarıyor”.

Tünel projesi iptal edilene kadar Maçka Parkı’nda her gün nöbet tutacaklarını vurgulayan kent ve yaşam savunucuları, açıklamanın ardından forum düzenledi.