Yazdır

2 ay öncesinden İsviçreli yerel sosyalist, demokratik kurumlarının çağrısı ve Türkiyeli Devrimci örgütlerin oluşturduğu Tutsaklarla Dayanışma Platformunun katılımıyla Türkiye ve Kürdistan zindanlarında başta tek tip elbise olmak üzere devrimci tutsakları teslim almak için yapılan tüm baskı ve işkencelere karşı iki eylem planlandı.

İlk olarak 23 Ocak’ta Basel’de bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. İsviçreli gençlerin ilgi gösterdiği toplantıda Türkiye ve Kürdistan’da faşizmin baskıları ve zindanlar konusu işlendi. İkinci eylem planı olarak da 3 Şubat’ta İsviçre’de merkezi olarak Basel’de Tutsaklarla Dayanışma Mitingi organize edildi.

Mitingin afiş ve duyuruları 1,5 ay öncesinden yoğun bir şekilde dağıtılmaya başlandı. Tüm bu çalışmalar devam ederken, Türkiye tekelci sermayesinin -emperyalist devletlerin izniyle- Efrin’e karşı imha ve ilhak girişimi başladı. Ve 3 Şubat’ta Avrupa’nın bütün ülkelerinde Efrin’le dayanışma mitingleri planlandı. Bu mitinglerle aynı güne gelmesi nedeniyle Devrimci Tutsaklarla Dayanışma ve Efrin’le Dayanışma Mitingleri birleştirildi.

Her ne kadar bu mitingler birleştirilmiş olsa da, sosyal medyada Basel’deki miting sadece “Efrin’le Dayanışma Mitingi” olarak yansıtıldı. Bu tartışma, platform birleşenleri tarafından tartışılmadığı için nedenleri ve sebepleri konusunda şu an yorum yapmak erken olacaktır.

3 Şubat’ta miting komitesinin saat 11.00’da Revolutioner Aufbau bürosunda yaptıkları toplantı sonrası Basel Polisi büroyu basarak, miting komitesinde yer alan Aufbau temsilcisinin de içerisinde bulunduğu 4 kişiyi gözaltına aldı. Basel polisinin provokasyonu, bu gözaltılarla mitingden önce başlamıştı.

Saat 13.00 Claramattepark’da toplanmaya başlayan binlerce Kürdistanlı ve Türkiyeli devrimci, saat 14.00 da Claraplatz’a yürüyecek, orada bekleyen İsviçreli kurumlarla daha önce başvuru yapılmasına karşı polisin izin vermediği Basel’in en işlek caddesinden miting alanı olan Barfüsserplatz’a yürünecekti. Ama miting komitesinin binlerce kişilik kitlenin kontrolünde yetersiz olması ve -miting değerlendirme toplantısı gerçekleşmediği için nedeni belli olmayan- Kürt Kadın hareketi yöneticilerinin yaklaşımı nedeniyle, kitle izin alınan yerden yürüyüşe devam etti. Yürüyüş sırasında polisin yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekerken, kitle içerisinden İsviçreli 3 kişiyi gözaltına almaya çalışarak provokasyonlarına devam etti. Kitlenin anında karşılık vermesi nedeni ile geri adım atan polis, yürüyüş sırasında Aufbau Zürih Temsilcisini kitlenin dışında iken gözaltına aldı.

Ve gün içerisinde mitinge gelmek isteyen ya da miting sırasında kitle dışında kalan tamamı İsviçreli sosyalist ve demokratlardan toplam 37 kişinin polis tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.

Bunun üzerine akşam saat 20.00’da Basel cezaevi önünde bir protesto gösterisi organize edildi; ama bütün gözaltılar akşam 20.00 öncesi serbest bırakıldı.

Bu provokasyonları ile sözde demokrasi devleti olan İsviçre’nin ve asıl görevi sermayeyi korumak olan polisin Efrin eylemine tahammülsüzlüğünü ve asıl yüzünü gösterirken, bu tavrıyla da platform birleşenlerinin daha önce almış olduğu şehir merkezinden yürüme kararını bilinçli olarak sabote etmiş oldu.

Yürüyüş, şehir ana merkezinin etrafından dolaşarak miting alanına ulaşılması ve yapılan açıklamaların ardından son buldu.

Yürüyüş sırasında Almanca, Kürtçe ve Türkçe faşist devleti teşhir eden ve enternasyonalist dayanışmayı yükseltme çağrısı yapan sloganlar atıldı.

Basel’den Leninistler