< Dinci-Faşizm Tarihi Yok Etmeye Devam Ediyor

Geçtiğimiz yıllarda IŞİD’in Ortadoğu’da başta Palmira Antik Kenti olmak üzere tarihi kentleri nasıl bombaladığını, yüzlerce yıllık kilise, tapınak, mezarlık ve benzerini nasıl tahrip ettiğini okuduk, yazdık. Tarihe yönelik saldırılar, bugün de TSK ve ÖSO’nun Afrin saldırılarıyla sürüyor.

Kendisinden farklı düşünceye ve yaşama tahammül edemeyen faşizm, tarihi de kendilerinden ibaret görüyor. Bundan dolayıdır ki, binlerce yıl her koşulda ayakta kalmış eserleri yok etmekte beis görmüyorlar.

Fransız haber ajansı AFP, Afrin'de bulunan ve 3000 yıl önce inşa edilmiş olan Ayn Dara tapınağının 26 Ocak'ta Türkiye tarafından bombalanarak yerle bir olduğunu duyurdu.

Milattan Önce 1300-1700 yıllarına arasında, geç Hitit Dönemi’ne ait olduğu tahmin edilen tapınak hakkında çok çeşitli teoriler var. Birisi, Akad mitolojisinde bereket, aşk ve savaş tanrıçası olan İştar için inşa edilen bir tapınak olduğu. Suriye Tarihi Eserler İdaresi'ne göre ise, "M.Ö. birinci binyıl içerisinde Suriye'de Aramiler tarafından inşa edilmiş olan en önemli anıtlar" arasında yer alıyor.

UNESCO yetkilisi, "Bu tapınak, Suriye-Hitit dini mimarisinin önemli bir örneği ve Suriye'de benzer yapılar içerisinde en kapsamlı arkeolojik kazıların yapılabildiği yer” derken, “Bombardıman tapınağın orta ve güneydoğu kısımlarına ağır hasar verdi. Bazı eserler paramparça oldu” diyor. Ayn Dara'nın aslan heykelleri 3 bin yıldır ayaktaydı ancak Türkiye'nin bölgeye yönelik bombardımanında geriye aslan heykellerinin pençelerinden başka pek bir şey kalmadı…

Gidip Ayn Dara’yı yerinde gören AFP muhabiri ise, "Bir zamanlar tapınağın içine yönelen siyah, oymalı merdivenler bugün enkaz ve kayalar altında. Siyah bazalt taşına oyulmuş kanatlı hayvanları gösteren freskler, enkaz yığınına dönüşmüş, artık tanınmayacak halde. Sadece aralarında ayakta duran bir aslan heykelinin de bulunduğu tapınağın kenarındaki bölüm bombardımandan kurtuldu" diyor.

TSK ise yaptığı açıklamalarda, “dini ve kültürel yapılar, tarihi eserler ve arkeolojik kalıntılar ile kamu yararına faaliyet gösteren tesislerin” hedef olmadığını söylese de, Şam'daki hükümet yetkilileri, Afrin'deki Kürt yetkililer ve Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tapınağın gördüğü zarardan Türkiye'yi sorumlu tutuyor.

Suriye Eski Eserler Müdürlüğü de "Ayn Dara Tapınağı'na zarar vermek, Palmira’daki Bel Tapınağı'nı yıkmakla eşdeğer bir vahşet. Tüm dünya için büyük bir felaket. Bir hava saldırısında 3.000 yıllık medeniyet yok oldu" derken, Afrin'de bulunan ve 'Kuzey Suriye'nin Antik Kentleri' olarak adlandırılan 40 tarihi köyün (UNESCO'ya göre tarihleri 1. yüzyıldan 7. yüzyıla uzanan bu köylerde tarihi ev, kilise, hamam ve pagan tapınaklarının kalıntıları bulunuyor) hasar almasından endişeli.