Kadıköy Tiyatrolar Platformu, Onur Orhan’ın yazdığı, Caner Erdem’in yönettiği ve Barış Atay’ın oynadığı ‘Sadece Diktatör’ oyunun yasaklanmasını protesto amacıyla oyunu okuma çağrısı yaptı.

İSTANBUL - Kadıköy Tiyatrolar Platformu tarafından "Sadece Diktatör" oyunun yasaklanmasına karşı, oyunu eş zamanlı olarak oyunu birlikte okuma çağrısı yapıldı.

Kadıköy Emek Tiyatrosu'nun üretimi olan Onur Orhan’ın yazdığı, Caner Erdem’in yönettiği ve Barış Atay’ın oynadığı ‘Sadece Diktatör’ oyunu önce Artvin'de, ardından da İstanbul ve Ankara'da valilikler tarafından yasaklandı.

Kadıköy Tiyatrolar Platformu, uygulanan bu sansüre karşı, tüm tiyatrolara ve tiyatroseverlere oyunu eş zamanlı olarak 29 Ocak saat 20.30'da ülke çapında birlikte okuma çağrısı yaptı.

Açıklamada "Kadıköy Tiyatrolar Platformu üyelerinden Kadıköy Emek Tiyatrosu’nun üretimi olan “Sadece Diktatör” adlı oyun 9 Ocak 2018 günü ilk olarak Artvin İl Özel idaresi’nce, ardından Artvin Valiliği tarafından seyirciyle buluşması yasaklanmıştır. Bu duruma ülke çapında verilen tepkinin karşısında Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü tiyatroları kapı kapı dolaşıp kendince bir soruşturma başlatmış, ilçe sınırlarında faaliyet gösteren sahnelere polis ekipleri göndererek bu tiyatro oyununun herhangi bir tiyatroda oynanıp oynanmayacağını sorgulamıştır. Ardından 19 Ocak 2018 günü Kadıköy ilçe sınırları içinde kapalı veya açık alanda “Sadece Diktatör ” oyununun oynanmasının yasaklandığını belirten tutanakla Emek Tiyatrosu’nun kapısına polis yığınağı yapılarak seyirciyle buluşması “hiçbir mahkeme kararı” olmaksızın OHAL bahane edilerek engellenmiştir. Son olarak Ankara Valiliği bu saçma yasaklamayı tüm il sınırlarında kapsamını daha da genişleterek uygulamaya koymuştur" denildi.

Kadıköy Tiyatrolar Platformu olarak "evrensel insani değerler" ön kabulünün ihlal edilmesini, hiçbir sanat üretiminin sansürlenmesini, yasaklanmasını, üretici kadrosundaki sanatçıların hedef gösterilip maddi ve manevi işkencelere maruz bırakılıp tehdit edilmesini kabul etmedikleri belirtilen açıklamada "Güvenliğimizi sağlamakla görevli kamu memuru polislerin, tiyatrolarımıza soruşturma ve tehdit mekanizmasının uygulayıcıları olarak değil, seyircimiz olarak gelmesini diliyoruz" denildi.

"Sadece Diktatör" oyununa yönelik yasaklamalara karşı 20 Ocak 2018 Pazartesi günü, saat 20.30'da ülke çapında katılımda bulunarak tüm tiyatrolara ve tiyatroseverlere tiyatroda, sahnede, fuayede, evinde, ofisinde, odasında "Sadece Diktatör" oyun metninin birlikte okunması çağrısında bulunularak "Sanatçılar değer üretir sadece diktatör yasaklar!" denildi.

Bu yasaklamalara karşı 29 Ocak 2018 Pazartesi günü, saat 20.30’da ülke çapında katılımda bulunacak tüm tiyatrolarda “Sadece Diktatör” oyun metnini seyircilerimizle birlikte okuyacağız" denildi.

Yasaklamalara karşı ses olmak ve oyunu birlikte okumak isteyenler oyun metni için Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresinden isteyebilecek.