Kahraman Kızılordu erleri, arkalarında binlerce köy, yüzlerce kasaba ve şehir; bitimsiz bir toprak bırakarak çekildiler içlere. Kuzeyde Leningrad, ortada Moskova ve güneyde Stalingrad hattına geldiklerinde tırnaklarını geçirip toprağın bağrına, tutundu faşist saldırılara karşı. Bu hattın arkası bütün insanlıktı.

Stalingrad’da bir küçücük köprü başındaydı milyarlarca insanın umudu. Çekilmişti buraya Kızılordu… Beraberinde insanlığın tüm umutlarıyla. “Bizim sokağımıza da bayram gelecek” demişti Stalin. Bizim, bizim… büyük insanlığın! Sokak sokak, ev ev, oda oda sürdü çarpışmalar ve nihayet 1942 yılının karları kaplarken ortalığı, büyük saldırı başladı. Faşistlerin kara hayallerinin karşısına çıkan “yeni insan” en güzel türkülerinden birini söyledi. Umut yeşerdi.

Ancak zafer bir gecede gelmeyecekti. Onun söküp almak için bin dört yüz on sekiz gün aralıksız süren çatışmalar gerekiyordu. Aynı aralıksız çatışma, hem eski hem de savaşın cepheye sürdüğü Sovyet afiş sanatçıları için de geçerliydi. Onların ve sanatlarının ne geri çekilmeye, ne şüpheye düşmeye ne de yorulmaya hakları vardı.

En başından itibaren şu bir genel kanıydı ki, mücadelenin tarihsel bir misyonu vardı. Bu mücadele yalnızca bir orduya karşı bir savaş değil, aynı zamanda, bütün insanlığı en çok tehdit eden, insanlığa karşı zalim güç olan ve en rezil düşmanına karşı bir savaştı.

Bugün, üretilen bütün afişlere isim vermek ve ne kadar afiş üretildiğini bilmek imkansızdır. Afişlerin bazıları çok başarılıydı. Diğerleri o kadar başarılı değildi. Bazıları çok meşhur olurken, bazıları unutulmaya yüz tuttu; bazıları çok kısa yaşarken, diğerleri klasik olarak kabul edildi. Tarihe geçen afişlerin yüzlercesi hakkında hiçbir şey bilinmiyor. Ancak, bununla birlikte, onların bir zamanlar var olduklarını ve halkıyla birlikte faşizme karşı savaş verdiklerini asla unutmamak gerekiyor..

2017, Ekim Devriminin 100. yılı… Ayışığı Sanat Merkezi olarak Ekim Devrimini “Faşizme Karşı Savaşan Sovyet Afişleri” ile selamlamak istedik. Şişli’deki sanat merkezimizde sergimizi 13 Haziran günü 18.00’de açıyoruz ve 1 ay boyunca her gün 15.00- 20.00 arası ziyaretçilere açıktır. Herkesi davet ediyoruz.