Yazdır

Yayımlanan 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin kadroya geçip geçemeyeceği tartışmaları, sürerken Bakırköy Belediyesi yeni yıla saatler kala çalışan 27’den fazla taşeron güvenlik işçisinin işten çıkarılmasıyla gündeme geldi.

İSTANBUL - Yayımlanan 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin kadroya geçişine ilişkin tartışmalar ve tepkiler sürerken yeni bir yıla girmeye saatler kala CHP'li Bakırköy Belediyesi’nde çalışan 27’den fazla taşeron güvenlik işçisinin işten çıkarıldığı haberi geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayınladığı 24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile işçilerin kamuda istihdamı için yapılan düzenleme 2 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek. Hem merkezi yönetim, hem de belediye ve il özel idareleri gibi mahalli idarelerde çalışan işçilerin başvuruları 2 Ocak’ta başlayacakken, kadrolu olmanın bir çok koşula, hatta kazanılmış haklardan feragati dayattığına ilişkin tepkiler sürüyor.

İktidar 'taşerona kadro' müjdesi verirken Bakırköy Belediyesi bir kez daha işçi kıyımıyla gündemde. Bakırköy Belediyesi’nde sayısı 27'den fazla olduğu söylenen ve çoğunluğunun güvenlik görevlisi olduğu belirtilen taşeron işçilerin “İdare sizinle çalışmak istemiyor” gerekçesi ile işten çıkarıldığı öğrenildi.

İşten çıkarılanların büyük çoğunluğunun  güvenlik görevlisi ve sendika üyesi oldukları belirtildi. İşten çıkarılan güvenlik işçilerinin arasında Güvenlik İş Sendikası üyesi sendika baş temsilcisi, temsilci ve disiplin kurulu üyesinin de olduğu belirtilirken, "Yıllardır emek vermiş ve çalışırken sağlık sorunları oluşmuş  işçilerin işten atılması kabul edilemez"  denildi.

İşten atmaları öğrenen Bakırköylüler ise, “AKP kadro veriyor, CHP işten atıyor” diyerek tepki gösterdi.

Tepkiler sürerken bu işten atmaların Bakırköy Belediye Başkanı'nın  bilgisi dışında olduğu ve yeni yılın ilk günlerinde sorunun çözümüne yönelik görüşmelerin yapılacağı da ifade edildi.

İşten çıkarılan işçilerin uzun süreden beri Bakırköy Belediyesi’nde çalıştığı ve işten çıkarılmaları halinde tazminatlarının belediyeye yaklaşık 2 trilyon gibi bir ek maliyet getireceğini de ifade edildi.

Diğer yandan devletin kadro verdiği halde, belediyenin işten çıkarması 'taşerona kadro' söyleminin pek de söylendiği gibi olmadığını kanıtlar nitelikte.