Yazdır

Belediye İş üyeleri, Bakırköy Spor Vakfı Sosyal Tesisleri'nin yıkımı sırasında iş cinayetinde hayatını kaybeden işçi Mustafa Yılmaz'ı andı.

İSTANBUL - Bakırköy Spor Vakfı Sosyal Tesisleri'nin yıkımı sırasında iş cinayeti sonucu yaşamını yitiren işçi Mustafa Yılmaz, Belediye-İş Sendikası üyeleri tarafından iş cinayetinin gerçekleştiği yerde anıldı.

Yıkımı konusunda Bakırköy'deki çevre ve kent savunucularının tepki gösterdiği ve tartışmaların yaşandığı Bakırköy Spor Vakfı Tesisleri'nde iş cinayetinde Mustafa Yılmaz'ın yaşamını yitirdiği yere taşeron çalışma ve iş cinayetlerini protesto eden dövizlerle gelen Belediye İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube üye ve yöneticileri Mustafa Yılmaz'ın yaşamını yitirdiği yere karanfil bıraktı. Burada yapılan anmanın ardından Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı.

Belediye-İş 2 No'lu Şube Başkanı Erol Özdemir "Yas nedeniyle slogan atmayacaklarını" söyleyerek basın açıklamasını okudu. Bakırköy Belediyesi’nin Bakırköy Spor Vakfı’nda gerçekleştirdiği yıkım esnasında alanda görevli olarak bulunan, Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde çalışan taşeron işçisi Mustafa Yılmaz'ın 11 Aralık Pazartesi günü yıkım alanında başına demir isabet etmesi sonucu kaybettiğini hatırlatan Özdemir. çalışma yaşamının, özelleştirmeler ve mevcut iktidarın özelleştirme politikaları sonrası yıllar içinde adım adım taşeron sistemine kanalize edildiğini, sistematik olarak kadrolu, güvenceli çalışma düzeni ortadan kaldırıldığını Kadrosuz ve güvencesiz çalışmanın en somut belirtti.

Bunun bir yansımasınıda iş cinayetleri olduğunu söyleyen Özdemir Bakırköy Belediyesi'nde yaşanan olayın bundan bağımsız olmadığını söyledi. Kadrosuz ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaşması ile iş kazaları ve iş kazasına bağlı işçi ölümlerinin arttığını taşeron sisteminin henüz yaygınlaşmadığı 2002 yılı ve öncesi dönemde yılda 700-800 aralığında işçi ölümü gerçekleşirken, 2004 yılı sonrası taşeron çalışma sisteminin hızla yaygınlaşması ile birlikte sendikal örgütlenmeler azalmasıyla birlikte denetimler azalarak, ölen işçi sayısının arttığını ve 2017 yılının ilk 11 ayında 1851 işçinin hayatını kaybettiğini aktaran Özdemir taşeron çalışmanın ölüm demek olduğunu söyledi.

Mustafa Yılmaz'ın taşeronda çalışan bir işçi olduğunu ve olay günü yıkımın olduğu sahada, yıkımdan kaynaklı toz kalkmaması için tankerle sulama yapmak için oraya gönderildiğini belirten Özdemir, Bakırköy Belediye Başkanı Sayın Bülent Kerimoğlu’na seslenerek şunları sordu.

* Park ve Bahçeler Müdürlüğü işçisi Mustafa Yılmaz’ı uzmanlık gerektiren yıkım alanında sulama yapması talimatını kim vermiştir?

 

* Yıkım sahasının iş sağlığı ve güvenliği sorumluları kimlerdir, yasal prosedürler gereği olan önlemler alınmış mıdır?

* Olayın gerçekleşmesi üzerinden geçen 1 haftada Bakırköy Belediye yönetimi bir iç denetim işleyişi başlatmış mıdır?'

Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü:"Mustafa arkadaşımız bugün aramızda yok, tıpkı iş kazalarında yitirdiğimiz binlerce işçi kardeşimiz gibi… İş kazalarının ve buna bağlı işçi ölümlerinin en az düzeye indirilmesinin, hatta ortadan kaldırılmasının yolu; başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere, yasal mercilerin denetimlerinin artırılması, yaşanan olaylarla ilgili araştırmaların hızlıca yapılıp, sonuçlarına göre eksiklerin giderilmesi ile mümkündür. Bu noktada işyerlerinde örgütlü bulunan biz sendikaların da etkin denetim sürecine katılmaları gerekmektedir.

İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanları etkin hale getirilmeli ve sendika işyeri temsilcileri ile ortak çalışma yürütmelidir. İş sağlığı ve güvenliğinin uygulanması ve işletilmesi birinci derecede işverenlerin sorumluluğudur. Taşeron işçileri sadece seçim süreçlerinde hatırlayan ve sadece oy endeksli düşünen siyasi partiler samimi olmalı, taşeron sisteminin tamamen ortadan kaldırması herkese kadrolu, güvenceli iş talebinin gereğini yapması gerekmektedir" Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mustafa arkadaşımız bugün aramızda yok, tıpkı iş kazalarında yitirdiğimiz binlerce işçi kardeşimiz gibi… İş kazalarının ve buna bağlı işçi ölümlerinin en az düzeye indirilmesinin, hatta ortadan kaldırılmasının yolu; başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere, yasal mercilerin denetimlerinin artırılması, yaşanan olaylarla ilgili araştırmaların hızlıca yapılıp, sonuçlarına göre eksiklerin giderilmesi ile mümkündür. Bu noktada işyerlerinde örgütlü bulunan biz sendikaların da etkin denetim sürecine katılmaları gerekmektedir. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanları etkin hale getirilmeli ve sendika işyeri temsilcileri ile ortak çalışma yürütmelidir. İş sağlığı ve güvenliğinin uygulanması ve işletilmesi birinci derecede işverenlerin sorumluluğudur. Taşeron işçileri sadece seçim süreçlerinde hatırlayan ve sadece oy endeksli düşünen siyasi partiler samimi olmalı, biz işçi örgütlerinin taşeron sisteminin tamamen ortadan kaldırması, herkese kadrolu, güvenceli iş talebinin gereğini yapması gerekmektedir."