Yazdır

Sendika üyesi 5 işçinin işten atılması üzerine 4 Aralık günü fabrikada üretimi durduran HT Solar Enerji işçilerinin eylemi kararlılık ve çoşkuyla sürdürdü. Atılan arkadaşlarımızın geri alınmasını, sendikanın tanınmasını istiyoruz. Anayasal haklarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz" diyen işçiler akşam saatlerinde yapılan görüşme üzerine eylemi sonlandırdı.

İSTANBUL - Tuzla Organize Sanayi Serbest Bölge’de faaliyet gösteren ve 600’ü aşkın işçinin çalışıtğı belirtilen HT Solar Enerji fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası'nda örgütlendikleri için 5 işçinin işten atılması üzerine üretimi durduran işçilerin eylemi 3 gününü tamamladı.
İşçilerin sendikal örgütlenmesini dağıtma çabasında olan HT Solar patronunun Türk Metal'e üye yapma çabaları işçilerin TM yetkililerini fabrikadan kovmasıyla sonuçlanmıştı.
Birleşik Metal-İş Sendikası'nda örgütlenme çalışması yürüten öncü 5 işçinin işten atılması üzerine 600’ü aşkın işçinin üretimi durdurarak "Sendikalı olmak anayasal hakkımızdır. Sendikamızın tanınmasını ve arkadaşlarımızın işe geri alınmasını istiyoruz" talebiyle başladıkları eylem 3. gününde kararlılık ve çoşkuyla sürdü.
Bir gece önce fabrikadan ayrılmayan işçilerden bir kısmının dinlenmek ve ihtiyaçları için fabrikadan çıkmasının ardından işçilerin gücünü bölmek için Sertabest Bölge Güvenlik Birimine işçilerin ve desteğe gelenlerin alınmaması talimatı veren HT Solar Enerji patronu bir yandan da fabrikaya aldığı sivil polisler sayesinde öncü işçiler üzerinde baskı kurma çabaları işçilerin örgütlülüğü ve birliğiyle boşa düşürüldü.


İşçiler Serbest Bölgeye girişin engellenmesi nedeniyle dışarıdan çok kitlesel destek aşamada da çevredeki işyerleri, Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ve aralarında Mücadele Birliği Platformu'nun da olduğu devrimci emek dostları onları yalnız bırakmadı.
Dün sendika temsilcileriyle genel müdür arasında yapılan görüşmede olumlu sonuç alınmamıştı. Genel Müdürün "Eylemi bitirin, fabrikayı boşaltın sonra oturup konuşalım. Atılan işçilerin geri alınması ise mümkün değil" demesi işçilerin slogan ve alkışlarıyla protesto edilmiş ve "Üretimden gelen gücümüzü kullanarak anayasal hakkımız olan sendikal örgütlenmemizin tanınmasını istiyoruz. Arkadaşlarımız işe alınmadan fabrikayı terk etmiyoruz" denmişti.
Bugün ise HT Solar Enerji patronu fabrikaya geldiğinde işçiler alkış ve "Sendika Haktır Engellenemez", "Atılan İşçiler Geri Alınsın" sloganlarıyla taleplerini haykırarak fabrika içinde dolaşmasını engellediler. İşçilerin kararlılığı ve coşkusunu gören HT Solar patronu üretim alanından kaçarcasına ayrılırken, kapıları kilitletmeye, elektriği  kestirmeye çalıştı. Fakat işçilerin haklı eylemini engelleme çabası işçilerin örgütlülüğü sayesinde boşa çıkarıldı.
Fabrikayı terk etmeyen işçiler, "Bizler anayasanın bize tanıdığı bir hakkı kullandık biz istediğimiz bir sendikada örtgütlenerek işyerindeki üye sayısı çoğunluğunu sağladık. İşten atılan arkadaşlarımıza 'performans yetersizliği' gerekçe gösterilse de biz sendikal örgütlenmeyi yürüttükleri için işten  atıldıklarını biliyoruz" dediler.
Zaman zaman sloganlar, alkışlar, ıslıklar ve halaylarla eylemin üçüncü gününü de bitirmek üzere olan işçiler "İnsanca bir yaşam için insanca çalışma koşulları gerekir. Biz anayasal hakkımıza, emeğimize, geleceğimize sahip çıkmak için eylemdeyiz" diyerek kararlılıklarını ifade ediyorlar.

Son gelen bilgilere göre akşam saatlerine doğru HT Solar Enerji yönetimi, Birleşik Metal-İş Sendikası yöneticileri ve emniyetten kişilerin yer aldığı bir toplantı yapıldı.
Toplantıda HT Solar Enerji yöneticileri işten atılan işçilerin geri alınmayacağını, başka işten çıkarma yapılmayacağını, eylemin sona erdirilerek işçilerin fabrikayı boşaltmasını, dinlenip yarın sabahtan itibaren işbaşı yapmasını istedi. Bu şartlar kabul edilirse sendikayı tanıyacağını ve yetki belgesi gelmesi halinde toplu sözleşme görüşmelerine başlayacağını belirtti.
HT Solar Enerji yönetimi işçilerin eylemi sonlandırmaması halinde polis müdahalesi ile fabrikanın boşaltılacağı bu aşamadan sonra da işçilerin bir daha fabrikaya alınmayacağını söyledi.
İşçiler ve sendika yöneticileri aralarında yaptıkları değerlendirme sonucunda, işten atılan işçi arkadaşlarının geri alınmamasının bir kayıp olduğuna, fakat sendikanın tanınması ve bundan sonra işten atmaların sona ermesi, sendikal çalışmanın devam etmesinin işçiler açısından olumlu olduğuna karar vererek eylemi sonlandırdı.