Yazdır

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye oldukları için 5 işçinin işten atılması üzerine üretimi durduran HT Solar Enerji  işçilerinin üçüncü gününde eylemi sürüyor.

İSTANBUL - Tuzla Serbest Bölge Organize Sanayi' de bulunan HT Solar Enerji fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası'nda örgütlendikleri için 5 işçinin işten atılması üzerine dün üretimi durduran işçilerin eylemi sürüyor.
Çinli bir firma olan HT Solar Enerji' de işçiler ağır çalışma koşulları ve mobbinge maruz kalıyor ve bunların değişmesi için sendikalı olmaya karar verdiklerini belirtiyor.
İşçilerin iş durdurma eylemi sürerken çalışma koşulları ve işten atma üzerine işçilerle konuştuk.

HT Solar Enerji'de Sendika Düşmanlığı Yeni Değil
Fabrika yaklaşık bir yıllık bir firma, işçilerle konuştuğumuzda HT Solar Enerji'de  sendika düşmanlığının yeni olmadığını öğreniyoruz. Sürekli bir işçi kıyımı yaşandığını belirten işçiler, "Geçmişte Türk  Metal Sendikası'nda bir örgütlenme vardı. O zaman da işçi çıkardılar. Şimdi biz Birleşik Metal-İş'üye olmaya başlayınca TM'den 4 kişi getirmişler, işçilere
'Biz sendikaya karşı değiliz, ama o sendika terörist sendika, başınız derde girer. TM'ye üye olun' deniyor. Geçmişteki işten atmalar nedir peki? Ayrıca neden TM'yi istiyorlar? Biliyorlar ki TM patron sendikasıdır" diyor.



"Hep Daha Çok Üretmemiz İsteniyor Ama Primleri Alamıyoruz"
İşçiler primlerini alamadıklarını hep daha fazla üretim istendiğini belirterek "Burada 8'er saatlik vardiyalarda çalışıyoruz. Asgari ücret+prim üzerinden ücretlendiriliyoruz. Ana nedense en yüksek performansı gösteren arkadaşlarımız dahi düzenli olarak primlerini alamıyor. Çoğu kez bizim vardiya daki ekipte primini düzgünce alanların sayısı 6-7 yi geçmez. Ekip dediğim işin niteliğine göre 30-50 kişi arasında. Yani dinlediğinizde güzel gibi görünüyor. İyi çalışırsam kazanırım diye düşünür insanlar ama öyle değil" diyor

Vardiyalar ve İşçiler Arası Rekabet Yaratmaya Çalışılıyor
Fabrikada vardiyalar arası rekabet yaratıldığını belirten işçiler, patron, genel müdür ve vardiya şeflerinin sürekli olarak şu vardiya bu kadar üretti, sizin ki niye böyle diyerek işçilerin daha fazla üretmeye zorlandığını, ayrıca aynı bölümde çalışan işçileri de bölmek ve aralarında rekabet yaratmak için sürekli "Bak şu kadar üretim yaptı. Sen burda ne yapıyorsun. Çalışmaya niyetiniz yok. Ama prim istiyorsunuz" şeklinde rencide edici sözler söylendiğini aktarıyor.



Yemek Molası ve Giyinme Odası Bitmeyen Sıkıntı...
Fabrikadaki sorunlar çok işçilerden biri gün içinde hep yaşadıkları iki soruna değiniyor. "Yemekler iyi değil ama idare ediyoruz. Fakat yemek molası sıkıntılı. Yemekhane 5.katta. Yemek molası 30 dakika. Bu süre içinde 5.kata çıkıp sıra bekleyip yemek yiyip bir çay ya da sigara içme şansı yok hiç bir işçinin. Bir dakika geç kalsa, vardiya şefinden, genel müdürden, patrondan azar işitiyorum. Tutanaklar tutuluyor. Vardiya giriş çıkışlarında da sorun yaşıyoruz. Giyinme dolapları çok küçük, yerimiz çok dar. Vardiyanın biri çıkarken biri girmeye çalışıyor ve giyinme odasına sığmayınca gecikmeler oluyor. Bu seferde bağırmalar, tutanaklarla karşılaşıyoruz" diyor.

"Su İçmek Yasak, Hasta Olmak Yasak"
HT Solar Enerji'de işçilerin her anları stres ve mobbingle geçiyor. İşçilerden biri su içmek isterseniz tutanağa maruz kalabilirsiniz diyor ve anlatıyor "Çalışırken makineyi durdurmak, makine başından ayrılmak yasak. Bu arada bozuk çıkan malı kontrol edip ayırmak isterken gecikme olursa yine bir sürü laf, hakaret işitiyoruz."
"Çalışma alanımıza su götüremiyoruz. Su içmek istersek sebile gitmemiz gerek. Ama çalışma alanımızdan ayrılmak da yasak. Su içmek için ya iki kişinin işini yapacak bir vardiya arkadaşımız olacak ya da molayı bekleyeceğiz. Ola ki su içmeye gittin de fark edildi. Tutanak tutulmasına hazır olmak gerek. Tabi bağırma çağırmaya da"
Bir başka işçi ise arkadaşının anlattığı yasaklara ekleme yapıyor "Mesai saatlerinde telefonla konuşmak yasak. Özel bir işiniz olup izin almayı zaten aklınızdan  bile geçirmeyin. Çünkü bursa Hasta olmak da yasak. Rahatsızlanan olursa 'Madem hastasın gelmeseydin' denir. Bu yüzden işten atılan arkadaşlarımız var."

"Makine Gibi İşçi İstiyorlar"
"Çalışırken sürekli izlenip, denetleniyoruz. En ufak aksamada vardiya şefi, genel müdür ve patronun bağırıp çağırması, hakaretlerine, tacize varan söylemlerine maruz kalıyoruz."
"Patron ve genel müdür bizi işçi olarak insan olarak görmüyor. Bizim makineler gibi olmamızı istiyorlar. İnsani hiçbir ihtiyacımız, isteğimiz, hele hatamız olmamalı onlara göre. Hatasız ve hiç aksatmadan üretim, üretim üretim diyorlar."

"Sakın Hamile Kalmayın"
"Hamile kadın işçilerin gündüz vardiyasında ve ağır olmayan şartlarda çalışmadı gerek. Bazı arkadaşlara ağır geliyor. Rahatsızlanıyorlar. Bir sürü laf söyleniyor, tacize varan şeyler söyleniyor.  'Bana bakın hamile sakın hamile kalmayın. Sizin dertlerinizle uğraşamayız' denildi kadın arkadaşlarımıza."
İşçiler yaşadıkları bu koşulları değiştirmek için sendikalı olduklarını ve en iyi performansı gösteren arkadaşlarından bazılarının 'performans yetersizliği" gerekçesiyle işten atıldığını ve işten atılan işçilerin sendikal örgütlenmeyi yürüyen arkadaşları olduğunu belirtiyorlar.

"Arkadaşlarımız İşe Geri Alınmadan Fabrikayı Terk Etmeyiz" 
İşçiler dün 15.00'ten itibaren üretimi durdurdu ve fabrikayı terk etmedi.
Patron ise olumlu yöne bir adım atmıyor. Akşam saatlerinde genel müdürle sendika yöneticileri arasında yapılan görüşmede "Eylemi sonlandırın, vardiyası olmayan işçiler fabrikadan çıksın. Sonra şartları konuşalım. Fakat çıkarılan işçileri geri almayız" denildiği belirtildi. İşçiler ve sendika yöneticileri arkadaşlarımız işe alınmazsa biz eylemi bırakmayız" dediler.
Akşam saatlerinde ise patronun güvenliğe desteğe gelenleri ve şu an fabrika dışında olan işçilerin sanayiye alınmaması talimatı verdiği öğrenildi.
İşçilere Csun Enerji, Valfsan gibi Birleşik Metal-İş üyesi işyerlerinden işçiler destek verdi. Gece işçiler yine fabrikada olacak. CSun Enerji işçileri ve Mücadele Birligi Platformu üyeleri de HT Solar Enerji işçilerine destek için fabrika önünde bekliyor.