Yazdır

İzmit'te bulunan Posco Assan Çelik Fabrikasında 37 işçi, Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi olarak Toplu İş Sözleşmesi yapmak istedikleri için işten çıkarıldı.

KOCAELİ - Posco Assan çelik fabrikasında, yoğun çalışma, iş baskısı, düşük ücretler, iş kazası riskleri gibi sorunların çözümü için sendikaya üye olan işçilerden 37'si işten çıkarıldı.
İzmit'te bulunan işyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olan işçiler, Toplu İş Sözleşmesi yapmak için çoğunluğu oluşturmuş, ancak şirket yönetiminin baskısına maruz kalmışlardı. Güney Kore sermayeli Posco grubu ile Kibar Holding ortaklığı olan şirket, öncelikle işçileri sendikadan istifa etmeleri için zorladı. Buna karşı çıkan işçiler, göstermelik gerekçelerle işten çıkarıldı.
DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şubesi 4 aylık bir mücadelenin arından Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Posco’da yetkili sendika olabilmek için yeterli sayı olan 240’a ulaşır ulaşmaz bakanlığa yetki başvurusunda bulunuldu. Başvurunun üzerinden 2 gün geçmesinin ardından Posco yönetimi farklı bir gerekçe sunarak 25 kişiyi işten çıkardı. Bunu üzerine atılan işçiler ve arkadaşları Birleşik Metal İş Sendikası’nda bir araya gelerek toplantı yaptı.

"Talepimiz İnsanca Yaşam"
Atılan işçilerden İş Güvenliği Uzmanı Ali Omurta, “Fabrikada yaklaşık 4 ay önce sendikal mücadelemizi başlattık. Üye sayımızı giderek arttırdık. Sayımız 100’ün üzerine çıkınca işverenin kulağına gitmiş. Üye sayımızı 200’ün üzerine çıkınca sendika tarafından bakanlığa yetki başvurusunda bulunuldu. Sonrasında işten atmalar başladı. Son iki gün içerinde toplam 25 işçi işten çıkarıldı. İşverenler bizleri atmadan önce formenler aracılığıyla aba altından sopa gösterdi. Bazı eylemlerimizin önüne geçilmeye çalışıldı. Mücadelenin önüne geçmeye çalışmak anayasal bir suçtur. Biz anayasal hakkımızı kullanıyoruz. Fabrikadaki arkadaşlarımız mesai giriş çıkışlarında ıslıkla bize destek veriyorlar. Biz mahkemeye de başvuracağız. İşyerinde insanca yaşam şartlarının elde edilmesini talep ediyoruz. Maaşların düzenlenmesi, çalışma saatlerinin düzene sokulması gibi isteklerimiz var. Çalışma sürelerimiz yasa dışı 16.00’da çıkan işçi gece 24.00’da işe gelebiliyor. Bu Posco gibi bir firmada en başından beri yapılmaktadır” dedi.

"Sendikalaşma  Haktır Hukuksal Girişimlerini Sürecek"
Birleşik Metal İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı ise “Geçen hafta bir iki arkadaşımızın iş akdini feshettiler. Dün de yaklaşık toplam 37 arkadaşımız işten çıkarıldı. Bundan sonra hukuksal anlamda girişimlerimiz sürecek. Kaymakam beye de bilgi verildi. Biz bir işyerinde iş huzurunun bozulmasını asla istemiyoruz. Kavganın tarafı değiliz ama koşullar bizi bu noktaya itiyorsa sendikal mücadele anlamında yapmamız gerekenleri yaparız. İşverene büyük sorumluluklar düşüyor. Anayasanın tanımış olduğu haklara işveren saygı göstermeli. Ülkeyi yöneten insanlara da büyük görev düşüyor. Sendikalaşma bir haktır. Bununla ilgili bir saldırı söz konusu olamaz. Devletin söz sahibi olması lazım. İşveren buna rağmen keyfi bir şekilde insanların yaşamlarını sürdürme haklarını kısıtlıyorsa bu insanlık onuruna ters düşer. Devlet sonuna kadar bir taraf. Hiç kıvırmasınlar. Bu insanlar senin vatandaşın. Yeter artık. Sendikalaşma yasak diyorlarsa bunu bilelim buna göre hareket edelim. Bu devleti yönetenler kimseyi aptal yerine koymasın. Bu kentin valisi, emniyet müdürü de bu hakkın yanında durmalıdır. Eşit ve ilkeli olsunlar” dedi.