< Katalonya'da Genel Grev Ve Mitingler

Katalonya özerk yönetiminde, İspanya hükümetinin uyguladığı 155’inci maddeyi ve görevden alınan Katalonya yerel hükümeti üyelerinin tutuklanmasını protesto etmek için 8 Kasım günü genel greve gidildi.

Intersindical-CSC adlı sendikanın çağrısıyla yapılan genel greve, bağımsızlık yanlısı kuruluşlar da destek verdi.

Grev daha çok ulaştırma sektörünü hedef alan genel grev nedeniyle 60’tan fazla noktada kara ve demiryolu ulaşımı kesildi. Grev gözcüleri, özellikle Barselona kenti çıkışındaki otoyollarda ve şehir içinde kilit konumdaki trafik noktalarında ulaşımı kesti, Barselona-Girona arasındaki hızlı tren hattı ve bazı önemli banliyö hatlarını da işgal etti.

Çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu protestocular rayların üzerinde yaklaşık 5 saat oturma eylemi yaptı, dikkate alınmak istediklerini duyurdular.

Eylemler nedeniyle Barselona, Girona, Lleida ve Tarragona gibi kentlerin giriş-çıkış noktalarında uzun kuyruklar oluştu. Köprülerin üzerine de “Baskılara karşı geri tek bir adım bile atmayacağız. Biz cumhuriyetiz. 8 Kasım genel grev” pankartları asıldı.

Grev sürerken, Katalonya’daki büyük kentlerin belediye binalarının olduğu meydanlarda eylemler yapıldı, görevden alınan Katalonya yerel hükümeti üyelerinin tutuklanmasını protesto etti.

12 Kasım günü yüzbinlerce kişinin katılımıyla düzenlenen mitinglerde de İspanya’nın bağımsızlık ilan eden Katalonya’ya yönelik faşist yaklaşımları ve 8 Katalan bakanın tutuklaması protesto edildi.

Katalanlar yaklaşık 750 bin kişiyle görkemli yürüyüş düzenleyerek tutuklu Katalan siyasetçilerin serbest bırakılmasını istediler.

Katalan siyasetçilerin ailelerinin ön saflarda katıldığı eylemde “Siyasi tutuklular için özgürlük”, “SOS demokrasi”, “Biz cumhuriyetiz” pankartları açıldı, “Puigdemont bizim başkanımızdır”, “Hiç olmadığı kadar birlik içindeyiz”, “Meşru hükümetimizi savunacağız”, “Demokrasi yardım istiyor, Avrupa nerede?” sloganları attı.

Eylemde 21 Aralık’ta Katalonya’da yapılacak yerel seçimlerde, tutuklu siyasetçilerin de aday olduğu duyuruldu.