< “Evde Kal Dediler, Ödeme Vermediler”

Beklenti, dinci faşist iktidarın başının Bağdat seferinden sonra saldırının başlayacağı idi. Hayır, beklemediler! ...

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bulunan Setur Depo’ya bağlı olarak çalışan ISS Lojistik işçileri, kısa çalışma ödeneği alacaksınız denilerek izne gönderildi. Fakat 45 gündür ödeme alamadıkları gibi net bir ödeme tarihi de verilmiyor. 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda, Setur Depo’ya bağlı ISS işçileri, Mart ayında koronovirüs salgınının başlamasının ardından “Kısa çalışma ödeneği alacaksınız” diyerek izne çıkartıldı. Son olarak Mart ayı maaşlarını alan 23 işçiye 45 gündür ödeme yapılmadı. DGD-Sen üyesi işçiler “Evde kalın denildi. Ama bize ödeme yapılmadı. Ne Setur, ne ISS ne de Işkur’dan bir sonuç alamıyoruz” diyor.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bulunan Setur Depo’ya bağlı olarak çalışan ISS Lojistik işçileri, koronovirüs salgınının başlamasının ardından kısa bir süre dönüşümlü çalıştı. 15 Mart itibariyle de “Kısa çalışma ödeneği alacaksınız” denilerek izne çıkartıldı. En son Mart ayı maaşları ödenen işçiler 45 gündür bir ödeme yapılmadığını dahası, ne ana firma Setur Depo’dan ne de ISS Lojistik’ten ne zaman ödeme alabileceklerine, ya da kısa çalışma ödeneğine ilişkin bir sonuç alınıp alınamadığını öğrenemiyor. Depo Liman, Tersane Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) üyeşi işçiler, Işkur’a yaptıkları başvuralardan da bir yanıt alamadıklarını belirtiyor.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Setur Depo’ya bağlı ISS Lojistik’te iki yılı aşkın süredir çalışan Serkan Tepeli, çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra DGD-Sen üyesi olmuş. İki yıldır sendikalı olarak çalışan Tepeli, koronovirüs salgını başladıktan sonra kısa bir süre dönüşümlü çalıştıklarını ardından da 1 Nisan itibariyle idari izinli sayıldıklarını belirtti. ISS Lojistik’in “Salgın nedeniyle çalışmaya ara veriyoruz. Evde kalın. Kısa çalışma ödeneğine başvurduk. En kısa zamanda size ödeme yapılacak” denildiğini belirtti.

 

Salgında 45 Gündür Belirsizlik İçindeyiz”

En son Mart ayı maaşlarının ödendiğini aktaran Tepeli, “45 gün geçti. Fakat bize ödenek verilmedi. Tamamen bir belirsizlik içindeyiz. ISS Lojistik yetkililerine “Kısa çalışma ödeneğini ne zaman alacağız” diye sorduğumuzda, ‘Başvuruda bulunduk, en kısa zamanda ödeme yapılacak’ deniyor. Son olarak 5-11 Nisan tarihinde ödeme yapılacağı söylenmişti. Ama bir tarih bile verilmiyor. ISS’den net bir yanıt alamayınca ana firma olan Setur Depo’dan bir yanıt istedik. Fakat onlar da bize ‘Biz ISS Lojistik’e kısa çalışma ödeneği için gerekli işlemleri yapmaları için gerekli talimatı verdik. Bu durum tamamen ISS Lojistik’e ait’ gibi yanıtlar veriyorlar. Sendika olarak da bir yanıt istedik fakat sonuç değişmedi” diyor.

Işkur’dan da Bir Sonuç Alamadık”

Zaten düşük gelirli işçiler olarak maaş alırken geçim sıkıntısı çektiklerini belirten Tepeli, “Bu durumu nasıl ifade edebilirim bilemiyorum. Bir şekilde yaşamımızı sürdürmek ve zorunlu harcmaları yapmak zorundayız. Borçlarımız var. Ve bu salgın döneminde tam bir belirsizlik içindeyiz. Bu bizim açımızdan daha sıkıntılı bir süreç demek. Bize net bir cevap verilmiyor. Dahası ne e-devlet üzerinden bir sonuç alabiliyoruz, ne de İşkur’a başvurduğumuzda bir sonuç alabiliyoruz. İşkur bize ‘Sizin adınıza henüz bir işlem yapılmış görünmüyor” demekle yetiniyor. Sendikamız ve sosyal medya aracılığıyla sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” dedi.

 

ISS Kaç İşçi İçin Kısa Çalışma Ödeneğine Başvuruda Bulundu”

ISS Lojistik’te çalışan 23 işçinin bulunduğunu belirten Serkan Tepeli, fakat bizim edindiğimiz bilgiye göre 19 işçi için başvuruda bulunulmuş. Bu 4 arkadaş için neden başvuru yapılmadı. Bazı kriterler mi uymuyor, başka bir neden mi var bunları da bilemiyoruz. Bunlar da kabul edersiniz ki, bizim, sorun nedir, işten mi çıkarılacaklar, gibi sorular oluşuyor ve bu da endişelerimizi arttırıyor” diyerek salgın günlerinde maddi güçlükler yaşarken bir yandan da bu tür belirsizliklerin üzerlerinde oluşturduğu baskının etkilerini dile getiriyor.

 

 

Salgın Sürecinde Ana Firma Sorumluluk Almıyor”

İşçilerden Raşit Ünsal ise Ekim 2018 tarihinden bu yana ISS Lojistik’te çalışan yine DGD-Sen üyesi işçilerden biri. 1 Nisan itibariyle idari izinli olduklarını ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanacakları söylenerek izne çıkarıldıklarını aktaran Ünsal, “45 gün oldu, ne ISS Lojistik ne de Setur’dan net bir yanıt alamıyoruz. 11 Mart’ta yatacak denilen ödenekler hala yatırılmadı. Benim 3 tane çocuğum var. Çalıştığımız dönemde bile güçlükle geçinebilen insanlarız. Salgın sürecinde bir de böyle bir belirsizlik yaşamak daha da büyük sıkıntı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Setur Depo ana firma. Fakat böyle önemli bir konuda sorumluluk üstlenmiyor ve ‘Biz firmaya gerekli talimatı verdik’ diyor. Sendika olarak da firmadan yanıt istedik fakat yine sonuç değişmedi” diyerek muhatap bulamadıklarını aktarıyor.

 

Sendika Olarak Başvurularımız Yanıtsız Kalıyor”

Yine ISS Lojistik işçisi olarak çalışan DGD-Sen Genel Başkanı Murat Bostancı da işçilerin yaşadıkları belirsizliğe işaret etti. “Salgın süreci başlayınca hemen dönüşümlü çalışmaya geçildi. Kısa bir dönem için dönüşümlü çalıştık. Ardından 15 Mart itibariyle kısa çalışma ödeneği için başvurulduğu söylendi. Ve 1 Nisan itibariyle de idari izinli oldukları söylenerek işçiler izne gönderildi. Buraya kadar olması gerektiği gibi işliyor. Fakat 45 gündür ödeme yapılmadı, ne zaman ödeme yapılacağına ilişkin bir yanıt da alamıyoruz” diyen Bostancı, son olarak ISS Lojistik olarak 5-11 Nisan tarihinde ödemenin yapılacağı bilgisi verildiğini ancak, şu ana kadar ödeme yapılmadığı gibi net bir tarihin de verilmediğini ve “Kısa zamanda, bir kaç güne kadar” gibi belirsiz ifadeler kullanıldığını aktardı.

İşçilerin bireysel başvuralarının sonuç vermediğini doğrulayan Bostancı, sendika olarak da ISS’den benzeri yanıtı aldıkları gibi Setur Depo’nun ana firma olarak sorumluluğu bulunmasına rağmen, sorunu çözmeye yönelik olumlu bir yanıt vermediğini belirtti.

Salgın Sürecinde 45 Günlük Belirsizlik Çok Yıpratıcı”

Setur Depo’nun kendi çalışanları için kısa çalışma ödeneğine başvuruda bulunduğunu ve bunun bilgisini de işçilere mail ve iletişim adreslerine gerekli bilgilendirmeleri gönderdiğini belirten Murat Bostancı, “Bizim için ise belirsizlikler var. 45 Gündür ödeme bekliyoruz fakat net bir yanıt dahi alamıyoruz. Kısa çalışma ödeneğine gerçekten başvuruldu mı? Başvuru yapıldıysa SGK ile ilgili bir gecikme, bir aksilik mi var? ISS Lojistik’te kayıtlı 23 işçi var. Fakat bizim edindiğimiz bilgiye göre 19 işçi için başvuru yapılmış? Bu doğrumudur ve 4 işçi için neden başvuru yapılmadı? Kriterleri mi uygun değil, başka bir neden mi mevcut? Ya da bu arkadaşlar için bir işten çıkarma süreci mi işletilecek? Bu 4 işçi kimler? Böyle belirsizlikler de gerçekten çok rahatsız edeci ve arkadaşlarımız açısından, özellikle de salgın sürecinde çok yıpratıcı bir sürece dönüşmüş durumda” dedi.

 

İşkur’a Kayıtlı İşçi Kendine İlişkin Bilgiyi Öğrenemiyor”

Setur Depo ve ISS Lojistik’ten kısa çalışma ödeneği yapılmasına ilişkin net bir yanıt alamadıkları için İşkur’dan takip etmeye çalıştıklarını fakat burada da yalnızca kişisel hesaplara bakılarak, ‘Size ödenek çıktığına ilişkin bilgi gözükmüyor” gibi bir yanıt verildiğini aktaran Bostancı, “Bir işçi olarak benim için kısa çalışma ödeğine başvuru yapılmış mı bunu öğrenemiyorum. Bunda işlemlerin şirket adına yürütülmüş olmasının da etkisi var. Örneğin benim için kısa çalışma ödeneği verilmişse ancak bunu görebiliyorum. Ama şirket benim için kısa çalışma ödeneğine başvurmuş mu bunu öğrenemiyorum. Zaten İşkur ‘Firmanın işlemlerine ilişkin size bilgi veremeyiz”den başka bir cevap da almak mümkün olmuyor böyle durumlarda” dedi.

Murat Bostancı, gerek sendikal faaliyetlerle, gerekse sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirterek. “Bizlerin daha fazla bu belirsizlikte yaşaması mümkün değil. Hepimizin geçimini sağlaması gereken ailesi var. İşçilerin bu kadar uzun zaman beklemek gibi bir imkanı yok. Salgın gibi yaşamın her alanında risk bulunan bir süreçten geçiyoruz. Böyle bir süreçte Setur Depo’nun ve ISS Lojistik’in, bu belirsizlik tavrı sürerse bizler de haklarımızı almak için eylem sürecine geçeceğiz” dedi.

 

 

 

 

Çorlu'da 25 kişinin can verdiği tren kazası davasında karar çıktı. Dönemin TCDD Bölge Müdürü Nihat Aslan'a 15 yıl, Levent Meriçli'ye taksirle ölüme sebebiyetten 9 yıl 2 ay, Mümin ...

Beş yıl önce İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komitesi toplantılarının birinde serbest kürsüye çıkan bir işçi, “İlk defa buradayım, bu taraftayım. Yıllardır işçiyim, send...

1 Mayıs yaklaşırken sendikaların 1 Mayıs çalışmaları ve çağrıları da yoğun bir biçimde devam ediyor. ...

  Özel Evrim Okulları'nda öğretmenlik yaparken sendikal nedenle işten çıkarılan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali'nin açtığı işe iade davası İstanb...

“İnsanlık onuru için Ermeni Soykırımı ile yüzleşelim, faşizmle hesaplaşalım” diyen HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan 1915 yılının Ermeni halkımıza karşı soykırımının başla...

İHD İstanbul Şubesi, "Ermeni soykırımı tanı, af dile, tazmin et" diyerek Ermeni soykırımının 109. yılında bir basın toplantısı düzenledi. ...

Çıraklık okulları diye bildiğimiz ama çocuk işçiliğinin yasallaştırılmasından başka bir şey olmayan Mesleki Eğitim Merkezi / MESEM adlı proje 2022 yılında MEB tarafından başlat...

HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan günü bir açıklama yayınlayarak Kürdistan’a ve Kürt halkına yönelik saldırıları protesto etti. ...

Davul zurna çalarak ilan ettiler işgal saldırısının gelişini. Bilinen, görülen bir olguydu bu. Hakan Fidan, İbrahim Kalın mekik dokuyup durdular bölgede. Daha seçimlerden önce cümle c...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih