< Migros İşçileri: "Virüsten De Açlıktan Da Ölmeyeceğiz!"

Yerel seçimler sonrası Türkiye ve Kürdistan halklarını neler bekliyor? Şimdi yanıtı en çok aranan soru, yerel seçim sonuçları ne olacak değil, seçimler sonrası iki ülkenin işçi ve emekçi sınıflarını neler beklediğidir. ...

Pandemi döneminde hiçbir önlem alınmazken, çalışma koşulları daha da ağırlaşan Migros Depo işçileri DGD-Sen üyesi olmaları nedeniyle ücretsiz izin saldırısı ve sürgünle karşılaştı. İşçiler bugün Şekerpınar Migros Depo önünde mücadeleyi sürdüreceklerini haykırdı.

KOCAELİ - Çayırova ilçesinde bulunan Şekerpınar Migros Depoda çalışan 15 işçi hiçbir gerekçe gösterilmeden ücretsiz izine çıkarıldı. 3 işçi ise Esenyurt Depoya sürgün edildi. Asıl gerekçe ise işyerindeki ağır çalışma koşullarına karşı sendikalı olmaları.

Şekerpınar Migros Depoda pandemi önlemleri alınmadığı için yaklaşık 80 işçi koronavirüse yakalanmış, DGD-Sen deponun bir an önce 14 gün karantinaya alınması gerektiğini belirtmişti.

Ücretsiz izin saldırısına karşı bir aydır mücadele eden işçiler bugün de yaptıkları basın açıklamasıyla ücretsiz izin dayatmasını kabuk etmedikleri ve mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

İşçiler sendikal örgütlenmeye girişince baskılar daha da artmış ve pamdemi döneminde sömürüyü katmerlendiren patronların ücretsiz izin saldırısı Migros Depoda da uygulanıyor.Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’na (DGD-Sen) üyesi 15 işçi ücretsiz izine çıkarıldı. Ardından 3 işçi de Esenyurt Migros Depoya sürgün edildi.

Şekerpınar Migros Depo önünde 11.00-17.00 saatleri arasında eylem yapan DGD-Sen üyesi işçiler, zaten ağır olan çalışma koşullarının pandemi süreciyle birlikte daha da kötüleştiğini belirtti.

Salgına karşı hiç bir önlem alınmazken çalışma saatlerinin ise daha da uzadığını söyleyen işçiler sendikalı olunca ayrıca baskılara maruz kaldıklarını ifade ediyor. 15 işçi hiçbir gerekçe gösterilmeden ücretsiz izne çıkarıldı.

Hem ücretsiz izin dayatmasına hem de sendikal haklarına yapılan bu saldırıya karşı sessiz kalmayacaklarını belirterek işyeri önünde çadırlarını kurdu.

Migros işçileri “Virüsten ölmek ihtimal, açlıktan ölmek kesin.Virüsten de açlıktan da ölmeyeceğiz, haklarımız için direneceğiz!” diyorlar.

 

"Pandemide Hiçbir Önlem Alınmadı"

3 yıldır Migros depoda çalışan ve ücretsiz izne çıkarılan işçilerden Sevim Göneş, neden ücretsiz izine çıkarıldığını ise bilmiyor. Çünkü hiçbir gerekçe bildirilmemiş. Üstelik pamdemi döneminde işler daha da yoğunlaşmışken tecrübeli işçilerin ücretsiz izine çıkarıldığını dikkat çekti.

Pandemi döneminde hijyeninin önemli olduğunu fakat buna ilişkin hiç bir önlem alınmadığını söyleyen Göneş, tuvalet ve soyunma odalarının temiz değil. Depoda küçük bir dezenfektan var. Bunun da çoğunluğu su. Ayrıca fiziksel mesafe de yok. 80'e yakın arkadaşımızın Covid-19 testi pozitif çıktı. Testler tepkimiz üzerine yapıldı. Testi pozitif çıkanlar kendi imkanlarıyla hastaneye gitti. Temaslı işçiler ise hala çalışıyor" dedi.

 

"Regl İzninde Tehditle Çalıştırılıyoruz"

Kadın işçilerin baskı ve tehdit altında çalıştığını, regl izinlerinde tehdit edilerek işe çağrıldığını söyleyen Sevim Göneş, "Kadınlar soğuk hava deposunda çalıştırılıyorlar.bBurada çalışanlara sadece ince bir mont veriyorlar. Buda bizi korumuyor. Bu şartlar altında çalışmak istemiyorum. Arkadaşlarımın da bu şartlar altında çalışmasını istemiyorum" dedi.

Bir aydır ücretsiz izinde olduğunu söyleyen Göneş, "Ayda bin lirayla nasıl yaşanır? Ne yapabiliriz ki?" diyerek yaşadıkları ekonomik zorluğa dikkat çekti.

 

"Mesaiye Kalmayanlar Tehdit Ediliyor"

Migros depoda gündüz vardiyasında çalışan Şeyma Nur Kılınçlı ise, ücretsiz izin adı altında işten atılan işçilerden. Hakkını savunmak için DGD-SEN'e üye olduğunu söyleyen Kılınçlı, çalışma şartlarının zorluğuna dikkat çekti.

Kılınçlı, "Sürekli mesaiye kalmak zorunda bırakılıyoruz. Buna itiraz edenler olurda işten atılmakla tehdit ediliyor" dedi.

 

"Depoyu Yağmur Suyu Basıyor Su İçinde Çalışıyoruz"

Depodaki sağlıklı bir ortamda olmadıklarını da ifade eden Kılınçlı, "Yağan yağmur nedeniyle depoyu su bastı. Bu şartlarda çalıştırılmaya devam edildik. Ayaklarımız suyun içinde çalışmaya daha fazla dayanamayıp tepki gösterince bize bot getirildi" diyerek çalışma koşullarını aktardı.

 

"Tazminatınızı Verelim Olay Kapansın"

Yetkililerle görüşmek istediklerini ancak kabul edilmediğini söyleyen Kılınçlı, "Bizi arayıp 'Size kıdem tazminatınızı verelim bu olay burada kapansın' dediler. Biz de 'gelin konuşalım niye bizden kaçıyorsunuz. Neden bizi ücretsiz izne ayırdınız' diye sorduk ancak yanıt alamadık" dedi

 

"Hakkımı Almadan Hiçbir Yere Gitmeyeceğim"

Bütün bunların üzerine bir de işten çıkarıldıklarını söyleyenler Kılınçlı, "Hakkımı almak için elimden gelen her şeyi yapacağım. Hakkımızı almadan hiçbir yere gitmeyeceğiz" dedi.

Kılınçlı, sendikaları ile birlikte Çayırova'daki depo önünde eylemler yaptıklarını, Ataşehir'de bulunan müdürlük önüne gittiklerini ve burada açıklama yaptıklarının bilgisini verdi.

"Buradayız @Migros_Turkiye! Ücretsiz izine, sendika düşmanlığına, tacize, mobbinge karşı direniyoruz" diyen işçilerin talepleri ise şöyle:

* Ücretsiz İzinin kaldırılması.

* 16 saat çalışmaya son verilerek iş yasasına uyulması.

* Depo içerisinde Covid-19 önlemlerinin alınması.

* Depoda kadın işçileri taciz eden mobbing uygulayan amir ve depo sorumluları Tolga Baycan, Saim Doğan, Eyüp Çayır, Birol Yiğit, Ali Mete gönderilmesi.

Kritik Eşik: 6-8 Ekim Ardı ardına iki seçim, ihtiyaç duyduğu özgüveni dinci-faşizme vermedi. Ne Geziye, ne de Aralık’taki saray darbesine yönelik bir cadı avı başlatacak güce sahip...

Tarım-Sen sosyal medya hesabından paylaşım yaparak Agrobay işçilerinin Ağustos ayı maaşları ve fazla mesai ücretlerinin ödendiğini duyurdu. Sendika işçilerin tazminatlarının da öde...

Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde Diş Hekimi M.Ş'nin 8 Mart bildirilerini asan SES üyesi kadın sağlık emekçilerine saldırısına ilişkin SES Şişli Şubesi basın toplant...

Agrobay Seracılık işçileri Ankara’daki siyasi parti ve bakanlıklarla yaptıkları görüşmeler ardından Madenci Anıtı önünde açıklama yaparak, “Emeğimizi ve alınterimizi istiyoruz...

Brüksel'de çoğunluğunu Rojavalı Kürt ailelerin oluşturduğu mahallede Newroz kutlamalarının ardından yapılan faşist saldırı, İsviçre'nin Basel kentinde 25 Mart’ta (dün) yapılan b...

Gezi: Bir Devrim Başlangıcı Gezi-Haziran ayaklanmasından, 24 Haziran 2018 seçimlerine kadar geçen dönemi ele alacağımız bu bölümde, konuyu, parlamenter mücadele biçiminin tartışılm...

Sınıf Savaşımının Seyri 12 Eylül faşizminden sonraki uzun süren sessizlik, en geniş çapta 1989 “Bahar Eylemleri” ile kırıldı. Bu halkaya Kürt halkının serhıldanları da eklend...

Santiago de Cuba'da yaşanan ekonomik kriz ve huzursuzluk, ABD'nin altmış yılı aşkın süredir devam eden yasa dışı yaptırımlarının, Küba'nın hiçbir kanıta dayanmayan “Terörizmi D...

Geçtiğimiz Pazar günü (24 Mart) bir grup Kübalı, adanın doğusundaki Santiago de Cuba kentinde sokaklara dökülerek ülkedeki ekonomik durumdan duydukları memnuniyetsizliği dile getirdi. S...

Arama

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih