Beklenti, dinci faşist iktidarın başının Bağdat seferinden sonra saldırının başlayacağı idi. Hayır, beklemediler! ...

Workers World Party, 16 Mayıs'ta "Sosyalizme Giden Yol Nedir?" başlıklı dijital bir toplantı yaptı. Bu toplantıda parti genel başkanı Larry Holmes’un yaptığı konuşmanın özet çevirisini sunuyoruz:

"Eminim ki birçoğunuz önümüzdeki haftanın neler getireceğini düşünüyorsunuz. Normal rutine dönebilecek misiniz? Ne kadar insan ölecek ya da etkilenecek? Ya da önümüzdeki iki ayın neler getireceğini merak ediyorsunuz. Bu çok insani.

Fakat ne olduğuna tarihsel bakış açısıyla bakmak önemli. Pandemilerin, özellikle de bugünkü gibi gezegeni kaplayacak büyüklükte pandemilerin sosyal devrimleri körükleyici özellikleri var. Gezegenin nüfusunun en çok ezilenleri, zaten berbat koşullar nedeniyle öfkeliydiler; pandeminin onların koşullarını kötüleştirmesiyle ayaklanmak için hazır duruma geldiler. Bu özellikle egemen sistem tarihin çöp kutusuna yuvarlanmak için sadece iyi bir vuruşa ihtiyaç duyan köhne ve zayıf bir sistemse doğrudur.

(...) Bu pandemi, tarihsel olarak görülecektir ABD emperyalizminin ve dünya kapitalizminin inişe geçişinde bir dönüm noktası olacaktır.

Pandemiye ne olursa olsun, isterse bir aşı keşfedilsin, isterse bugün insanları çok sinirlendiren testlerin sayısı artsın, bu pandemiyi ve küresel kapitalist sistemin zaten içinde olduğu ekonomik krizi değiştirmeyecek. Hala dünya çapında bir bunalım, işsizlik, sefalet ve acılar ve bunların neden olduğu başka şeyler kalıcı olmaya devam edecek.

Neden? Çünkü bu pandemi, kapitalizmin özellikle de ABD kapitalizminin ve küreselleşme ve teknolojiye dayalı ekonominin bütün şahane entegrasyonunun tüm bilimsel ve teknolojik başarılarının hiçbir şey ifade etmediği bir zamanda kalıcı bir kırılmaya neden oldu. Çünkü insanlar ekonomiye ve dünya kapitalizmine baktıkları zaman bir güç görmüyorlar. Aksine bir zayıflık ve çöküş görüyorlar.

Bu çelişki, hayatımdaki herhangi bir çelişkiden daha fazla bundan sonra çok açık ve vahşi bir biçimde kapitalizmin sosyalizmle savaştığını gösteriyor. Eski, yıpranmış, tehlikeli bir sistem küresel düzlemde yeni olarak doğan birşeyi engellemek için mücadele ediyor.

Eğer bir sosyalist sistemimiz olsaydı gerektiği sürece ekonomiyi durdurmak ve insanların evlerinde kalmasını tavsiye etmek kesinlikle sorun olmazdı.İşlerini, ekmeklerini ya da neye ihtiyacı varsa onu kaybetme endişesi yaşamazlardı. Bu ancak, sadece bu yozlaşmış, ölmekte olan sistemdeki açgözlü kapitalistlerin korkusu olurdu. Bunlar, "Ekonomiyi açın, işçileri fabrikalara gönderin, hasta olmaları bizi ilgilendirmez; ölürlerse bizi ilgilendirmez; bizim kar yapmaya ihtiyacımız var" diyorlar.

Çelişki çok açık ve net. İşçi sınıfı, onun bütün kesimleri, çok sert bir şekilde darbe yiyorlar. Hiçbir kesim,işçi sınıfının her zaman en çok ezilen kesimleri olan siyah ve melez işçilerden, kadınlardan ve cinsiyet baskısı altında olanlardan, LGBT+ işçilerden, engellilerden daha fazla darbe yiyemez. Fakat bu, kısa süre öncesine kadar "ayrıcalıklı" olduklarını düşünenleri dışlamıyor; bu ayrıcalıkların rüzgarda dağılıp gittiğini görüyorlar.

(...)İşçiler, savaşıyorlar. Onlar, kızgınlar. "Hayır hastalanacağımız, belki de öleceğimiz bir tesise, fabrikaya ya da işyerine gitmek istemiyoruz" diyorlar. Sadece bu ülkede değil dünyanın her yerinde çok büyük, militan, görkemli, yırtıcı yürüyüşler ve grevler oluyor.(...) Bu militanlık nedeniyle bu işçilerin ayaklanmasının büyüyeceğini anlamamız önemlidir.

(...) İşçiler, onları örgütleyecek bir yardıma ihtiyaç duyuyorlar(...). Onlara ne yapacaklarını söyleyen, kendilerini onların yerine ikame eden değil fakat, bizim gibi yapabilecekleri her yolla onlara yardım edecek devrimcilere, sosyalistlere ve komünistlere dayanıyorlar.

Biz İşçilerin Dünyası Partisi'yiz. Adımız her şeyi söylüyor. Biz onların kendilerini kurtarmaları için sınıfımıza olabilecek her şekilde yardım etmek için varız.

(...) Şimdi ağırlıklı olarak genç yoldaşlara ve arkadaşlara sesleniyorum. Şimdi dünyanın, kapitalizmin içine girdiği krizden dolayı, dünya üzerinde olanlardan dolayı sizin farklı bir rolünüz var. Sizin kuşağın kapitalizmin sonunu gerçekten getirmeniz için bir olasılık var; ama bu garanti edilmiş değil. Sizden bunun üzerinde düşünmenizi, yoğunlaşmanızı ve bununla ilgilenmenizi istiyorum. Eğer ciddiyseniz, cesursanız, sabırlıysanız, eğer gücünüz varsa eski kuşağın size verebileceği sadece budur. Biz hatalar yapmış olabiliriz ve görmediğimiz bazı şeyler olabilir. Fakat hala gücümüz var. Bu nedenle birçoğumuz hala buradayız. Yarım yüzyılın en iyi bölümlerinden sonra buna sahibiz.

Bu, çok değerli. Eğer bunu elde ederseniz, yaşamınız boyunca devrimci şeyler başarabilirsiniz. Eğer bunu şimdi başarabilecekseniz, gelecek kuşaklara bırakmayın.

Yaşasın partimiz, yaşasın sosyalist devrim ve hepinize sağlık diliyorum".

Çorlu'da 25 kişinin can verdiği tren kazası davasında karar çıktı. Dönemin TCDD Bölge Müdürü Nihat Aslan'a 15 yıl, Levent Meriçli'ye taksirle ölüme sebebiyetten 9 yıl 2 ay, Mümin ...

Beş yıl önce İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komitesi toplantılarının birinde serbest kürsüye çıkan bir işçi, “İlk defa buradayım, bu taraftayım. Yıllardır işçiyim, send...

1 Mayıs yaklaşırken sendikaların 1 Mayıs çalışmaları ve çağrıları da yoğun bir biçimde devam ediyor. ...

  Özel Evrim Okulları'nda öğretmenlik yaparken sendikal nedenle işten çıkarılan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali'nin açtığı işe iade davası İstanb...

“İnsanlık onuru için Ermeni Soykırımı ile yüzleşelim, faşizmle hesaplaşalım” diyen HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan 1915 yılının Ermeni halkımıza karşı soykırımının başla...

İHD İstanbul Şubesi, "Ermeni soykırımı tanı, af dile, tazmin et" diyerek Ermeni soykırımının 109. yılında bir basın toplantısı düzenledi. ...

Çıraklık okulları diye bildiğimiz ama çocuk işçiliğinin yasallaştırılmasından başka bir şey olmayan Mesleki Eğitim Merkezi / MESEM adlı proje 2022 yılında MEB tarafından başlat...

HBDH Yürütme Komitesi, 24 Nisan günü bir açıklama yayınlayarak Kürdistan’a ve Kürt halkına yönelik saldırıları protesto etti. ...

Davul zurna çalarak ilan ettiler işgal saldırısının gelişini. Bilinen, görülen bir olguydu bu. Hakan Fidan, İbrahim Kalın mekik dokuyup durdular bölgede. Daha seçimlerden önce cümle c...

Arama

 

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih