DİSK'li İşçiler Kıdem Tazminatı ve Emeklilik Hakları İçin Mitingde

Yerel seçimler sonrası Türkiye ve Kürdistan halklarını neler bekliyor? Şimdi yanıtı en çok aranan soru, yerel seçim sonuçları ne olacak değil, seçimler sonrası iki ülkenin işçi ve emekçi sınıflarını neler beklediğidir. ...

DİSK  15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Ayaklanması’nın 49. Yılında Kartal Meydanı’nda, “Kıdem Tazminatımıza, Emeklilik Hakkımıza Sahip Çıkıyoruz” şiarıyla miting düzenledi. DİSK’e bağlı sendikalarla birlikte KESK Eğitim-Sen  ve siyasetler de kitlesel katılım sağlayarak kıdem tazminatı ve emeklilik haklarının gasp edilmesine tepkilerini dile getirdi.

  

İSTANBUL – Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Ayaklanması’nın 49. Yıldönümünde Kartal Meydanı’nda “Kıdem Tazminatımıza, Emeklilik Haklarımıza Sahip Çıkıyoruz” şiarıyla miting düzenlendi.

  

DİSK’in düzenlediği mitinge KESK Eğitim-Sen ve çok sayıda devrimci hareketler siyasi partiler de katıldı. Kartal Tren İstasyonu’nunda saat 17.00’da toplanmaya başlayan DİSK’e bağlı sendikaların üyeleri  “Kıdem Hakkına Uzanan Eller Kırılsın”, “Kıdemin Gaspı Genel Grev Sebebi”,  "İş ekmek özgürlük", "Krizin yükü patronlara", "Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz", “Kıdem Hakkımız Gasp Edilemez”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz” sloganları atmaya başladılar.

 

Mitinge DİSK'e bağlı sendikaların yanı sıra sendikalardan KESK Eğitim Sen, Devrimci Demokrat Sendikal Birlik de katılım sağladı Mücadele Birliği’nin de aralarında olduğu BDSP, Devrimci Parti, ESP,Haziran, Köz, SEP,  Yeni Demokrasi, Yeni Dünya İçin Çağrı olmak üzere çok sayıda siyaset katılım sağladı.

i

Mücadele Birliği Platformu mitingde “Sermaye Düzenini Yıkalım Emeğin İktidarını Kuralım” yazılı pankartı  ve “Yaşasın İşçilerin Mücadele Birliği”, “Dünya Emeğin Olacak” yazılı dövizlerle katıldı. Yürüyüş ve miting sırasında sık sık kuşlamalar yapılarak “Dünya Emeğin Olacak”, “Şimdi Devrim Zamanı”, “Yaşasın İşçilerin Mücadele Birliği”, “Fabrikalar, Tarlalar, Siyasi İktidar Her Şey Emeğin Olacak” sloganları atılarak emekçilere kıdem tazminatı ve emeklilik haklarının ellerinden ancak sosyalizmde alınmayacağı bu nedenle devrim ve sosyalizm mücadelesi yürütmeleri gerektiği üzerine konuşmalar ve sloganlar atıldı.

Mitinge Petrol İş Sendikası üyesi Kale Kayış İşçileri ve Zeytinburnu Belediyesi'nde KHK ile işten atılan Kenan Güngördü de katıldı. 

 

Miting programı DİSK Korosu’nun söylediği marşlarla başladı. Ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu  kıdem tazminatının gasp edilmesine  karşı tüm emekçilerin mücadeleyi yükselmesi çağırısında bulundu.

 

“Ekonomik krizin bütün yükünü işçi sınıfına yüklemek isteyenlere karşı 'sizin gücünüz bize yetmez' demek için   49 yıl önce örgütümüzü nasıl savunduysak kıdem tazminatı hakkımızı da öyle savunacağız” diyen Çerkezoğlu,  2019 Türkiye’sinde 15-16 Haziran ruhunu yeniden yaratmak için, adım atmak üzere bir araya geldiklerini belirtti.

 

İktidarın 17 yıldır süren politikalarının sonucu olarak oluşan ekonomik krizin rekorlar kırmakta olduğunu belirten Çerkezoğlu, “Ücretlerimiz eriyor. Ülkeyi yönetenler geçim derdini bırakmış seçim derdine düşmüş. Yandaş haline gelmiş yargıyla halkı sindirmeye çalışıyorlar. Krizin müsebbibi olanlar bugün işçi sınıfının emeğine el uzatarak krizden çıkmaya çalışıyor” dedi.

 

Berat Albayrak tarafından açıklanan ekonomi planını hatırlatan Çerkezoğlu,  bu planda kıdem tazminatının fona devredilerek yok edilmesi, BES'i zorunlu hale getirerek yeni bir kesinti yapma maddelerinin de bulunduğuna dikkat çekti. . 'Vergiyi tabana yayacağız' diyerek vergi yükünü işçinin sırtına yüklemek istediklerini söyleyen Çerkezoğlu, İşçilerin iradesini yok sayan bir iktidar anlayışı olduğunu belirtti.

 

 İktidarın kıdem tazminatına el koymak için hayata geçirmeye çalıştığı politikalara karşı işçi sınıfının da sessiz kalmayacağını belirten Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatına, emeklilik haklarımıza el uzatırsanız, karşınızda, belediye işçilerini, tekstil işçilerini, metal işçilerini, inşaat işçilerini,  gıda işçilerini lastik işçilerini bulursunuz” dedi.

İşçi sınıfının tarihinde 15-16  Haziran 1970 gerçekleşen büyük işç i ayaklanmasını n olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu,  “Bize fonla gelirseniz konuşacak hiçbir şeyimiz yok. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir, son kalemizdir. İşçi sınıfı emeklilik haklarına, kıdem tazminatına sahip çıkacaktır” dedi.

Zorunlu hale getirilmeye çalışılan BES sistemine de değinen Çerkezoğlu, “Biz bunun arkasındaki tezgahı biliyoruz. Ücretlerimizden kesinti yapıp patronları kurtarıp, şatafatlı hayatınızı sürdürmek istiyorsunuz” diyerek buna  izin vermeyeceklerini söyledi.  Emeklilerin sorunlarına da değinen Çerkezoğlu,  Emeklikte yaşa takılanların mağduriyetinin ise  derhal giderilmesi gerektiğini söyledi.

Miting programı Gökhan Birben’in söylediği parçalarla ve halaylarla devam etti.

Filistin’de Hükümet Medya Ofisi, İsrail işgalinin Gazze Şeridi'nde yürüttüğü soykırım savaşının başlangıcından bugüne kadarki istatistiki rakamların güncel halini yayınladı....

Mal varlığı dondurulan Yeni Demokrasi gazetesi muhabiri Ertan Çıta’nın “akbil”ine de el konuldu. ...

Kuzey Ormanları’nın Saros Körfezi Adilhan Köyü mevkilerinde “mesire” olarak kiralanan denize sıfır orman alanına yirmiden fazla beton villa yapıldı. Koru Dağı’ndaki orman kıyım...

Perfetti’de Tek Gıda-İş işyeri temsilcisinin işten atılması üzerine başlayan eylemler devam ediyor. Bugün işçiler fabrika önünde TİS hakları için basın açıklaması gerçekleşt...

Bakırköy Kadın Kapalı Zindanı'nda görüş sonrası devrimci tutsaklara ayakkabı çıkarma dayatması yapıldı.  ...

“Sandıkla Gitmeyecekler” 16 Nisan referandumunun, devrimci kitleler açısından anlamını, işte bu belirginleşmeye başlayan yeni durumda aramak gerekir. Kürt halkında egemen olan duyguy...

Türkiye tekelci sermayesi, kendi egemenliğini ve sınıf çıkarlarını sürekli tehdit altında gördü. Sınıf iktidarını ve çıkarlarını korumak için, siyasi iktidarın, devletin tüm g...

“Avrupa Komünist Hareketi” adı altında bir araya gelen birkaç “komünist” parti, “Ukrayna'daki emperyalist savaşın ikinci yılında komünistlerin geride bıraktığımız dönemdeki...

Kent Savaşları Olan biteni Kürt halkı gördü. 1 Kasım 2015 seçimlerinde katılım, Kürdistan'da %60 düzeyinde kaldı, “özerklik oylanacak” söylemi işe yaramamıştı. Demirtaş, “...

Arama

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih