< DİSK: Asgari ücret net 3 bin 800 Olmalı

Yerel seçimler sonrası Türkiye ve Kürdistan halklarını neler bekliyor? Şimdi yanıtı en çok aranan soru, yerel seçim sonuçları ne olacak değil, seçimler sonrası iki ülkenin işçi ve emekçi sınıflarını neler beklediğidir. ...

DİSK 2021 yılı asgari ücrete ilişkin düzenlenen basın toplantısında "2021 yılı asgari ücreti net 3 bin 800 lira olmalıdır" denildi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), "Salgın Günlerinde Asgari Ücret Gerçeği" raporunu ve asgari ücret sürecin belirlenmesi sürecine ilişkin eylem ve etkinlik programını Karaköy'deki Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde açıkladı.

Basın toplantısında ilk olarak DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu konuştu. DİSK olarak Covid-19 döneminde birçok araştırma paylaştıklarını ve durumun 'vahim' olduğunu ifade eden Serdaroğlu, Türkiye'nin her geçen gün asgari ücret ülkesi haline geldiğini belirterek Türkiye'nin dolar bazında en düşük asgari ücret uygulayan ülkeler arasında olduğunu söyledi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, isd DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından hazırlanan raporu açıkladı. Çerkezoğlu, Türkiye'de milyonlarca insanın asgari ücrete mahkum, ücretli çalışanların neredeyse yarısının asgari ücret civarında ücret aldığına dikkat çekti.

 

“Kadınların Yarısı Asgari Ücretin Altında Ücretle Çalışıyor”

Asgari ücrete bile erişemeyenlerin sayısının salgının da etkisiyle giderek artığını söyleyen Çerkezoğlu, kadınların yarısının asgari ücret ve altında ücretlerle çalıştığını vurguladı. Türkiye'nin Avrupa ülkeleri içinde asgari ücretin en düşük olduğu ülkeler arasında yer aldığını belirten Çerkezoğlu, "Türkiye'de asgari ücret giderek ortalama ücret haline geliyor, ortalama ücret asgari ücret düzeyine düşüyor.

Asgari ücret civarında (asgari ücretin altı ile asgari ücretin yüzde 20 fazlası arasında) ücret alan işçi sayısı 9,7 milyon. Bu sayı, tüm ücretli çalışanların neredeyse yarısına tekabül ediyor" dedi. 3,3 milyon işçinin yani her 100 ücretli çalışandan 17'sinin asgari ücretin altında bir ücretle çalıştığını ifade eden Çerkezoğlu, ”Asgari ücretin yarısından daha az ücretle çalışan işçi sayısının ise 1 milyona yakın olduğunu belirtti.

Asgari ücret ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmek zorunda olan işçilerin toplam sayısının 7,5 milyon civarında olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, buna göre her 10 ücretli çalışandan 4'ünün (yüzde 38,4) asgari ücret ve altında ücret aldığına dikkat çekti.

 

Özel Sektörde Durum Vahim

Salgınla birlikte kısa çalışma ve ücretsiz izin ödeneği alanlar ile işini kaybeden kayıtsız işçiler göz önüne alındığında, asgari ücretin altında gelirle yaşayanların sayısının daha da arttığını belirten Çerkezoğlu, "Özel sektör işçilerinin yüzde 21,7'si asgari ücrete erişemiyor. Özel sektör işçilerinin neredeyse yarısı (yüzde 49) asgari ücret ve altında ücretle çalışıyor. Asgari ücret civarında kazananların oranı ise yüzde 62. Buna göre 9,5 milyona yakın özel sektör işçisi, asgari ücretin altı ile asgari ücretin yüzde 20 fazlası arasında ücret alıyor" diye konuştu.

 

"4 Kadından Biri Asgari Ücret Erişemiyor"

Kadınlar asgari ücrette daha derin bir ayrımcılıkla yüz yüze kaldığını vurgulayan Çerkezoğlu, "Asgari ücrete erişemeyenlerin oranı genelde yüzde 17 iken kadınlarda bu oran yüzde 25'i aşıyor. Asgari ücret düzeyinde ve daha düşük ücret alanların oranı genelde yüzde 38 iken kadınlarda bu oran yüzde 49'a yükseliyor. Buna göre kadınların yarısı asgari ücret ve daha düşük ücretlerle çalışıyor" dedi. Özel sektörde ise ücret eşitsizliği çok daha fazla olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, özel sektördeki kadın işçilerin yüzde 32,5'inin asgari ücretin altında ücretlerle çalıştığını, her 100 kadın işçiden 9'unun (yüzde 9,3) asgari ücretinin yarısının da altında ücret aldığına dikkat çekti. Çerkezoğlu, "Özel sektörde asgari ücretin oldukça altı ile asgari ücretin yüzde 20 fazlası arasında ücretlerle çalışmak zorunda kalan kadın işçilerin oranı yüzde 76" dedi.

 

"Türkiye Sondan 4’üncü"

Türkiye’den daha düşük asgari ücrete sahip ülkelerin Sırbistan, Bulgaristan ve Arnavutluk olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "Ancak 2020 Kasım ve Aralık ayındaki güncel döviz kuru dikkate alındığında Türkiye'deki asgari ücretin Arnavutluk hariç Avrupa'daki en düşük asgari ücret olduğu görülüyor" diye belirtti. Yılın 122 Günü Vergi İçin Brüt asgari ücretin yüzde 33,4'ü (983 TL) vergi ve kesintilere gidiyor. İşçinin eline- Asgari Geçim İndirimi (AGİ) de dahil- brüt asgari ücretin sadece yüzde 66,6'sı net harcanabilir gelir olarak geçiyor. Çerkezoğlu, işçinin 365 günün 122 gününü vergi ve kesintiler için alıştığını söyledi. Çerkezoğlu, "Üstelik asgari ücretten alınan vergi de arttı. 2002 ve 2003 yıllarında ilk vergi dilimi tarifesi, asgari ücretin 15-16 katıydı. AKP iktidarında vergi dilimi tarifeleri asgari ücretten ve enflasyondan daha az artırıldı. Böylece 2020 yılında ilk vergi dilimi asgari ücretin 7,5 katına geriledi" diye kaydetti.

 

“Asgari Ücret 300 Doların Altında”

2016 yılında 430 ABD dolarına yükselen asgari ücret, sonraki yıllarda ekonomik ve siyasi istikrarsızlığa bağlı olarak dolar cinsinden gerilemeye başladı. Çerkezoğlu, Ocak-Kasım 2020 ortalama kurlara göre asgari ücretin 336 ABD dolarına gerilediğini, güncel kurlara göre ise 300 doların altında düştüğünü vurguladı. Çerkezoğlu, 2003 yılında asgari ücretin yıllık tutarıyla 25 Cumhuriyet altını alınabilirken bu yıl yalnızca 10 tane alınabildiğini söyledi.

Asgari ücretin kişi başı milli gelire göre gerileyişine de dikkat çeken Çerkezoğlu, "1978 yılında kişi başına milli gelirin yüzde 3,4 üzerinde olan asgari ücret, aradan geçen 42 yılda kişi başına milli gelirin yüzde 40 altına düştü. Eğer asgari ücret kişi başına milli gelire paralel olarak artsaydı, brüt asgari ücretin bu yıl 2 bin 943 lira değil, 4 bin 995 lira olması gerekirdi" dedi. Çerkezoğlu, DİSK'in asgari ücret taleplerini şöyle sıraladı:

* Asgari ücret, pandeminin getirmiş olduğu gelir kaybı ve artan giderler dikkate alınarak farklı şekilde hesaplanmalı.

* Asgari ücretli işçiye salgın döneminde bütçeden nakit destek verilmeli.

* Salgın döneminde brüt asgari ücret net olarak ödenmeli. Bunun için asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı ve işçinin SGK primleri bütçeden karşılanmalı.

* Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi oranı ise yüzde 10'a indirilmeli. Böylece asgari ücrete yakın ücretlerle çalışan işçilerin daha az vergi vermesi sağlanmalı. * Asgari ücret belirlenirken işçinin sadece kendisi değil, ailesi de hesaba katılmalı.

* Asgari ücret bütün işçiler ve memurlar için ortak saptanmalı.

* Asgari ücretin tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalı. Ülkenin büyümesinden işçiler de pay almalı.

* Asgari ücretin tespitinde uluslararası standartlara uyulmalı, konuya ilişkin 131 sayılı ILO sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı'na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalı.

 

“Asgari Ücret Net 3800 TL Olmalı”

Çerkezoğlu, 2021 yılı asgari ücretinin net 3 bin 800 lira olması gerektiğini belirterek, "Biz DİSK olarak 3 farklı hesaplamayla asgari ücrete ilişkin belirlemelerimizi yaptık. Hem milli gelir artışı hem yoksulluk sınırı hem de TÜİK'in belirlediği asgari tutarlar üzerinden hesaplama yaptık ve bu 3 hesaplamanın ortalaması olarak diyoruz ki 2021 yılı asgari ücreti net 3 bin 800 lira olmalıdır" diye konuştu.

Çerkezoğlu, DİSK'in asgari ücrete ilişkin Aralık ayı boyunca yapacağı eylem takvimini şöyle soraladı:

* 9 Aralık'ta DİSK bölge temsilciliklerinin olduğu yerlerde il vergi müdürlükleri önünde basın açıklamaları gerçekleştirecek.

* 14-19 Aralık tarihleri arasında DİSK'in örgütlü olduğu fabrikalarda bildiriler okunacak.

* 23 Aralık DİSK Bölge temsilciliklerinin olduğu yerlerde bölge çalışma müdürlükleri önünde basın açıklaması gerçekleştirilecek.

* 28-31 Aralık tarihleri arasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde basın açıklaması yapılacak.

Filistin’de Hükümet Medya Ofisi, İsrail işgalinin Gazze Şeridi'nde yürüttüğü soykırım savaşının başlangıcından bugüne kadarki istatistiki rakamların güncel halini yayınladı....

Mal varlığı dondurulan Yeni Demokrasi gazetesi muhabiri Ertan Çıta’nın “akbil”ine de el konuldu. ...

Kuzey Ormanları’nın Saros Körfezi Adilhan Köyü mevkilerinde “mesire” olarak kiralanan denize sıfır orman alanına yirmiden fazla beton villa yapıldı. Koru Dağı’ndaki orman kıyım...

Perfetti’de Tek Gıda-İş işyeri temsilcisinin işten atılması üzerine başlayan eylemler devam ediyor. Bugün işçiler fabrika önünde TİS hakları için basın açıklaması gerçekleşt...

Bakırköy Kadın Kapalı Zindanı'nda görüş sonrası devrimci tutsaklara ayakkabı çıkarma dayatması yapıldı.  ...

“Sandıkla Gitmeyecekler” 16 Nisan referandumunun, devrimci kitleler açısından anlamını, işte bu belirginleşmeye başlayan yeni durumda aramak gerekir. Kürt halkında egemen olan duyguy...

Türkiye tekelci sermayesi, kendi egemenliğini ve sınıf çıkarlarını sürekli tehdit altında gördü. Sınıf iktidarını ve çıkarlarını korumak için, siyasi iktidarın, devletin tüm g...

“Avrupa Komünist Hareketi” adı altında bir araya gelen birkaç “komünist” parti, “Ukrayna'daki emperyalist savaşın ikinci yılında komünistlerin geride bıraktığımız dönemdeki...

Kent Savaşları Olan biteni Kürt halkı gördü. 1 Kasım 2015 seçimlerinde katılım, Kürdistan'da %60 düzeyinde kaldı, “özerklik oylanacak” söylemi işe yaramamıştı. Demirtaş, “...

Arama

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih