< Yeşil Yapı İşçileri Burada Devlet Nerede?"

Yerel seçimler sonrası Türkiye ve Kürdistan halklarını neler bekliyor? Şimdi yanıtı en çok aranan soru, yerel seçim sonuçları ne olacak değil, seçimler sonrası iki ülkenin işçi ve emekçi sınıflarını neler beklediğidir. ...

Türkiye’nin en eski ayakkabı üreticilerinden Yeşil Kundura’nın kurucularından İhsan Yeşil’in şirketlerinin konkordato kararı alması üzerine, Yeşil Holding bünyesinde bulunan Yeşil Yapı işçileri, Cevizlibağ'daki Yeşil Plaza’nın önüne gelerek eylem başlattı.

İSTANBUL - Türkiye’nin en eski ayakkabı üreticilerinden Yeşil Kundura’nın sahibi olan İhsan Yeşil ve Engin Yeşil'e ait Yeşil GYO'nun Yeşil Yapı şirketine bağlı olarak çalışan ve Inovia-4 komutlarını inşaa eden işçiler 6 aydır maaş alamadıklarını, şantiyede kaldıklarını şirket mutfağı da kapattığı için aç kaldıklarını belirterek Cevizlibağ'da bulunan Yeşil Plaza’nın önünde eyleme başladı.

2000’e yakın Yeşil Yapı inşaat işçisinin 6 aydır maaş alamadığını, bugün ise Yeşil Yapı'nın konkordato istediğini öğrenen işçiler ve taşeronlar, senetler ve çeklerin ödenmediğini, şantiyede elektrik ve su kesilip, mutfağın kapatıldığını ve mağdur olduklarını bu yüzden Yeşil Holding önünde olduklarını aktardılar.

İşçiler “Yeşil Yapı Mağdurları Burada Devlet Nerede” yazılı pankart açtı. Polisin TOMA ve gözaltı araçlarıyla yoğun güvenlik önlemi aldığı bina önünde işçilerin bekleyişi sürüyor. Esenyurt'ta Yeşil GYO'nun yapımını üstlendiği Inovia-4 Konutlarının inşaatında çalışan işçiler 6 aydır ücretlerini alamadıklarını belirtiyor.

İşçiler para alamadıkları için bu yıl çocuklarını okula gönderemediklerini, her yere borçlandıklarını söylüyor. Bir çok işçinin başka şehirlerden geldiğini ve şantiyede kaldığını aktaran işçiler "6 Ay para alamadık, şantiyede yemek yiyip idare ediyorduk, şimdi mutfağı da kapattılar. Tamamen aç kaldık. Şantiyede iki aydır işi durdurdular biz muhatap bulamıyoruz. Son çare işte buraya geldik" diyorlar.

İşçilerden Behçet Polat "6 ay çalıştık bugün yarın oyaladılar, taşeronlar borçla malzeme alıp iş yaptı, ne onlar ne de biz para alamadık. Esenyurt'ta İnnovia-4 Konutlarını yapıyoruz. Bir süredir işi durdurdular. Cebimizde beş kuruş yok. Arıyoruz telefonlara kimse çıkmıyor. Emniyet’e gittik durumu anlattık. Perşembe günü sizinle görüşecekler kısmen mağduriyetinizi gidermeye çalışacaklar denildi. Geldik polis kapıya bariyer çekti. Kimden kimi koruyorlar. Alınterimizin karşılığını istiyoruz. Yetkililer çalışıp emek veren işçiye sahip çıksın biz buraya emniyetin randevusuyla geldik." dedi.

İşçilerden Kılıç Koç ise "6 Aydır tek kuruş ödeme yapılmadı. 600-650 işçi beş parasız ortada kaldı. Koca binaları dikiyoruz ama aç kalıyoruz. Borç yol parası dahi bulamaz hale geldik. Bazı arkadaşlarımız ailelerine bilet aldırıp evine gitti. Çünkü şantiyede kalıyorlardı, para yok, yemek de yok mecbur kaldılar dönmeye" dedi.

Öğle saatlerinde Zeytinburnu Belediyesi'nde işten atılan Kenan Güngördü işçilerle dayanışmaya gelerek akşam işçiler dağılıncaya alanda kaldı.

Yeşil Plaza’nın önünde işçilerin eylemi sürerken gelen "İnnovia-4 Konutları'nda dolandırıldık" diyen mağdurlar gelmeye başladı.

İşçileri görünce "İnnovia-4 Konutlarında ev taksidine girdiklerini ve tamamen ödeyip 7 senedir teslim edilmediğini, ne evin teslim edildiğini ne de sözleşme şartında bulunan kira ödemesinin yapılmadığını" anlattılar.

5000’e yakın daire sahibi parasını ödediği dairesini alamadığı belirtiliyor.

İşçilerin ücretlerinin ödenmediğini öğrenince, "Biz taksitlerinizi düzenli olarak ödedik ama bize ne binalarımızı teslim ettiler ne de sözleşmede yer alan ev teslim edilmezse kira bedeli ödeneceğine dair taahhüdü yerine getirdiler. Biz aylardır muhatap bulamıyoruz Telefonlarımıza kimse çıkmıyor buraya geliyoruz Yetkili kimse yok deniyor bugün de geldik gördük ki biz aylardır taksitlerinizi düzenli ödemiş olmamıza rağmen binaları yapan işçilere para hiç ödenmemiş. Şu an hem işçiler mağdur hem de biz mağduruz” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

İşçiler zaman zaman "Yeşil Yapı İşçisi Burada Devlet Nerede", "İnşaat işçisi Köle Değildir", "Direne Direne Kazanacağız" sloganlar atarak beklediler.

Yeşil Plaza önündeki merdivenlere bariyer kuran çevik kuvvet ekipleri zaman zaman işçileri bariyerlere yaslanlamaları için uyarıda bulundu bir ara bu yüzden işçilerle tartışma yaşandı. İşçiler Plaza'nın giriş kapısı önünde toplanarak "Biz buraya çalıştığımız günlerin parasını almak için geldik. Burada bize müdahale ediliyor. Bizi değil bizim paramızı çalanları koruyorsunuz bu binaları biz yapıyoruz kimden koruyorsunuz?" diyerek tepki gösterdiler.

İşçiler "Biz burada insanca konuşarak sorunu çözmek için oturup sabırla bekliyoruz ama polis bize sataşarak kışkırtmaya, olay çıkartmaya çalışıyor. Bunlar paramızı vermeyenleri koruyor. İstiyorlar ki biz kavga edelim, onlara da bize saldrıp buradan atmak için sebep yaratılsın" dediler.

Bu arada akşamüstü saatlerinde çevik kuvvet ekiplerinin sayısı arttırıldı. Şirket yetkilileri ile görüşmeye giden taşeron ve işçi temsilcileri bir sonuç alamadıklarını, şirket yetkililerinin "Biz iflas ettik, paramız yok. Size arsa verelim" dediğini aktardılar.

İşçiler bu teklife tepki gösterdi. "Biz arsayı ne yapalım çocuklarımız toprak mı yiyecek, faturalarımızı neyle ödeyeceğiz? iralarımızı ödeyemiyoruz evden atılmak üzereyiz. Bazı arkadaşlarımızın kalacak yeri yok. Biz nereye gidelim" diyerek tepki gösterdiler.

Zaman zaman slogan ve alkışlarla protesto tepkilerini dile getirdiler. akşam 18.00 civarında Çevik Kuvvet amiri işçilere "Burada beklemenizin bir faydası olmayacak binada kimse kalmadı sadece güvenlik görevlileri var bugün gidin yarın sabah tekrar görüşmeye gelirsiniz" diyerek işçilerin dağılması için ikna etmeye çalıştı saat 19.00 sıralarında İnnovia-4 konutlarından daire alan mağdurların çabalarıyla CHP Milletvekili Ali Şeker'e ulaşıldı. Ali Şeker geldi fakat yetkililere ulaşamadı. Çevik kuvvet ekip amiri ile görüştü aynı şeyleri ona da tekrar edildi.

Bu arada çevik kuvvet ekipleri Yeşil Plaza'yı daha geniş bir bariyer ile çevirdiler. Emniyet Müdürü gelerek işçilere, taşeronlara ve Ali Şeker'e burada yetkili kimsenin olmadığını akşam saatlerinde burada kalamayacaklarını isterlerse karakolun önünde sabahlayabileceklerini söyledi. İşçiler, "Siz kimi koruyorsunuz? Biz burada alın terimizi karşılığını almak için geldik. Emniyete söyleyerek biz buraya geldik. Çoğumuzun evi yok, cebimizde para yok, evimizde çoluk çocuk aç, sen bugün git yarın gel diyorsun, bir ay maaş almadan yaşa görelim" şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

İşçiler dağılmayınca çevik kuvvet ekipleri etraflarını sararak Yeşil Plaza önünden uzaklaştırdı.

İşçiler yarın sabah tekrar Yeşil Plaza önünde olacaklarını söylediler.

Mal varlığı dondurulan Yeni Demokrasi gazetesi muhabiri Ertan Çıta’nın “akbil”ine de el konuldu. ...

Kuzey Ormanları’nın Saros Körfezi Adilhan Köyü mevkilerinde “mesire” olarak kiralanan denize sıfır orman alanına yirmiden fazla beton villa yapıldı. Koru Dağı’ndaki orman kıyım...

Perfetti’de Tek Gıda-İş işyeri temsilcisinin işten atılması üzerine başlayan eylemler devam ediyor. Bugün işçiler fabrika önünde TİS hakları için basın açıklaması gerçekleşt...

Bakırköy Kadın Kapalı Zindanı'nda görüş sonrası devrimci tutsaklara ayakkabı çıkarma dayatması yapıldı.  ...

“Sandıkla Gitmeyecekler” 16 Nisan referandumunun, devrimci kitleler açısından anlamını, işte bu belirginleşmeye başlayan yeni durumda aramak gerekir. Kürt halkında egemen olan duyguy...

Türkiye tekelci sermayesi, kendi egemenliğini ve sınıf çıkarlarını sürekli tehdit altında gördü. Sınıf iktidarını ve çıkarlarını korumak için, siyasi iktidarın, devletin tüm g...

“Avrupa Komünist Hareketi” adı altında bir araya gelen birkaç “komünist” parti, “Ukrayna'daki emperyalist savaşın ikinci yılında komünistlerin geride bıraktığımız dönemdeki...

Kent Savaşları Olan biteni Kürt halkı gördü. 1 Kasım 2015 seçimlerinde katılım, Kürdistan'da %60 düzeyinde kaldı, “özerklik oylanacak” söylemi işe yaramamıştı. Demirtaş, “...

Kritik Eşik: 6-8 Ekim Ardı ardına iki seçim, ihtiyaç duyduğu özgüveni dinci-faşizme vermedi. Ne Geziye, ne de Aralık’taki saray darbesine yönelik bir cadı avı başlatacak güce sahip...

Arama

LENİNİST TEORİ

ÖNSÖZ

           Tüm Sayılar

Yeni Kitaplarımız

E-Kitap

Tüm E-Kitaplar için resme tıklayınız...

Devrimin Çağrısı

 

Editoryal 2023-2

 

 

Zafere Kadar Genç Yoldaş

Ukrayna Kimin Savaşı

 

Dergilerle Kısa Tarih